Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ko stari vodja želi več pozornosti ...

Svet | 16.05.2019, 12:11 Marta Jerebič

Ukrajinska pravoslavna Cerkev, ki je decembra lani razglasila neodvisnost, se že sooča z notranjimi spori. Do nesoglasij prihaja med novim in starim vodjem. Ekumenski dialog pa stoji.

Filaret vs. Epifanij

Nekdanji patriarh 90-letni Filaret želi ostati ob boku svojemu nasledniku in prvemu metropolitu nove Cerkve Epifaniju, skupaj z njim želi voditi vernike.

Pritožuje se, da mu Epifanij namenja premalo pozornosti, kot patriarh želi biti imenovan pri vseh bogoslužjih; grozi, da se bo ločil od njega in ustanovil svoj neodvisen patriarhat. Zatrjuje, da ga je carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej prisilil, da ni kandidiral na ustanovnem koncilu.

Filaretove besede med verniki povzročajo zmedo, zlasti tam, kjer so mu duhovniki močno naklonjeni, medtem ko so drugje skupine laikov objavile protestno pismo proti njegovemu vmešavanju.

Filaret in povezovanje z Grškokatoliško Cerkvijo

Metropolit Epifanij kritik in groženj svojega predhodnika ne komentira, so pa nekatere druge njegove izjave povzročile dodatne razprave. Kot sprejemljivo je označil povezovanje oziroma zedinjenje z Ukrajinsko grškokatoliško Cerkvijo, ki jo vodi višji nadškof Svjatoslav Shevchuk, s katerim je v dobrih odnosih. Skupaj izvajajo številne projekte in sodelujejo, teoretično je možno priti tudi do združitve, je Epifanij dejal v nekem televizijskem intervjuju.

Ekumenski dialog zastal

Ekumenski dialog med pravoslavjem in Katoliško Cerkvijo se je sicer ustavil, potem ko je carigrajski patriarhat priznal neodvisnost Ukrajinske Cerkve. Slednje je namreč povzročilo razkol med Carigradom in Moskvo, ki Ukrajino vidi kot del svojega cerkvenega ozemlja.

Vatikan ni nikoli zavzel stališča do dogajanja, obravnaval ga je kot notranje pravoslavno zadevo. Dejstvo pa je, da sedaj ekumenski dialog stoji. V Vatikanu upajo, da se bodo spori rešili. Tudi leta 2000 je dialog zastal za celih šest let zaradi napetosti v nekdanjih sovjetskih državah.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...