Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Ko stari vodja želi več pozornosti ...

16.05.2019, 12:11 Marta Jerebič

Ukrajinska pravoslavna Cerkev, ki je decembra lani razglasila neodvisnost, se že sooča z notranjimi spori. Do nesoglasij prihaja med novim in starim vodjem. Ekumenski dialog pa stoji.

Filaret vs. Epifanij

Nekdanji patriarh 90-letni Filaret želi ostati ob boku svojemu nasledniku in prvemu metropolitu nove Cerkve Epifaniju, skupaj z njim želi voditi vernike.

Pritožuje se, da mu Epifanij namenja premalo pozornosti, kot patriarh želi biti imenovan pri vseh bogoslužjih; grozi, da se bo ločil od njega in ustanovil svoj neodvisen patriarhat. Zatrjuje, da ga je carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej prisilil, da ni kandidiral na ustanovnem koncilu.

Filaretove besede med verniki povzročajo zmedo, zlasti tam, kjer so mu duhovniki močno naklonjeni, medtem ko so drugje skupine laikov objavile protestno pismo proti njegovemu vmešavanju.

Filaret in povezovanje z Grškokatoliško Cerkvijo

Metropolit Epifanij kritik in groženj svojega predhodnika ne komentira, so pa nekatere druge njegove izjave povzročile dodatne razprave. Kot sprejemljivo je označil povezovanje oziroma zedinjenje z Ukrajinsko grškokatoliško Cerkvijo, ki jo vodi višji nadškof Svjatoslav Shevchuk, s katerim je v dobrih odnosih. Skupaj izvajajo številne projekte in sodelujejo, teoretično je možno priti tudi do združitve, je Epifanij dejal v nekem televizijskem intervjuju.

Ekumenski dialog zastal

Ekumenski dialog med pravoslavjem in Katoliško Cerkvijo se je sicer ustavil, potem ko je carigrajski patriarhat priznal neodvisnost Ukrajinske Cerkve. Slednje je namreč povzročilo razkol med Carigradom in Moskvo, ki Ukrajino vidi kot del svojega cerkvenega ozemlja.

Vatikan ni nikoli zavzel stališča do dogajanja, obravnaval ga je kot notranje pravoslavno zadevo. Dejstvo pa je, da sedaj ekumenski dialog stoji. V Vatikanu upajo, da se bodo spori rešili. Tudi leta 2000 je dialog zastal za celih šest let zaradi napetosti v nekdanjih sovjetskih državah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...