Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

Zdravniki bodo Vincenta Lamberta izstradali do smrti

14.05.2019, 11:42 Marjana Debevec

Zdravnik 42-letnega Vincenta Lamberta iz Francije, ki je že 11 let zaradi prometne nesreče v stanju minimalne zavesti, je napovedal, da bodo v ponedeljek prekinili umetno hranjenje in dovajanje tekočine. Univerzitetni klinični center je ob tem uvedel tudi protiteroristične ukrepe, saj se najverjetneje bojijo, da bi jim starši ali kdo drug poskušal preprečiti usmrtitev Vincenta.

Sodniki so že davno odločili, da Vincent Lambert ni na smrt bolan. Njegova usmrtitev bo torej evtanazija invalidne osebe le na osnovi njene nezmožnosti. Starši so v izjavi za javnost zapisali, da ni razlogov, da bi njihovemu sinu vzeli hrano in vodo ter ni opravičila za tako jasno kršenje mednarodnega prava. Opozorili so na nedavno odločitev Komisije Združenih narodov o pravicah invalidnih, ki je Francijo zaprosila, naj ne ukine hrane in vode Lambertu. Po pravico so se starši obrnili tudi na predsednika države.

»Omenjena odločitev, da navkljub zahtevi njegove matere, da zdravniki zaščitijo življenje njenega sina, zagovorniki evtanazije v Franciji namenoma kršijo mednarodno zavezujočo Konvencijo o pravicah oseb invalidov, ki v 25. členu jasno govori, da se človeku nikoli ne sme odvzeti pravica do hrane in vode.

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,« je povedal moralni teolog p. Tadej Strehovec.

Že lani se je za življenje Vincenta Lamberta zavzelo 70 zdravnikov specialistov, ki poudarjajo, da gre v tem primeru za poskus evtanazije. Tudi papež je aprila lani odločno dejal: »Pozornost znova usmerjam na Vincenta Lamberta. Odločno bi rad poudaril, da je edini gospodar življenja, od začetka do naravnega konca, Bog! Naša dolžnost je, naša dolžnost je narediti vse, da bi zavarovali življenje.« Papež je takrat pozval k molitvi, kar pa velja tudi za danes, zato da bi zdravniki spremenili svojo odločitev in bi zmagalo življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...