Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija

Zdravniki bodo Vincenta Lamberta izstradali do smrti

14.05.2019, 11:42 Marjana Debevec

Zdravnik 42-letnega Vincenta Lamberta iz Francije, ki je že 11 let zaradi prometne nesreče v stanju minimalne zavesti, je napovedal, da bodo v ponedeljek prekinili umetno hranjenje in dovajanje tekočine. Univerzitetni klinični center je ob tem uvedel tudi protiteroristične ukrepe, saj se najverjetneje bojijo, da bi jim starši ali kdo drug poskušal preprečiti usmrtitev Vincenta.

Sodniki so že davno odločili, da Vincent Lambert ni na smrt bolan. Njegova usmrtitev bo torej evtanazija invalidne osebe le na osnovi njene nezmožnosti. Starši so v izjavi za javnost zapisali, da ni razlogov, da bi njihovemu sinu vzeli hrano in vodo ter ni opravičila za tako jasno kršenje mednarodnega prava. Opozorili so na nedavno odločitev Komisije Združenih narodov o pravicah invalidnih, ki je Francijo zaprosila, naj ne ukine hrane in vode Lambertu. Po pravico so se starši obrnili tudi na predsednika države.

»Omenjena odločitev, da navkljub zahtevi njegove matere, da zdravniki zaščitijo življenje njenega sina, zagovorniki evtanazije v Franciji namenoma kršijo mednarodno zavezujočo Konvencijo o pravicah oseb invalidov, ki v 25. členu jasno govori, da se človeku nikoli ne sme odvzeti pravica do hrane in vode.

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,« je povedal moralni teolog p. Tadej Strehovec.

Že lani se je za življenje Vincenta Lamberta zavzelo 70 zdravnikov specialistov, ki poudarjajo, da gre v tem primeru za poskus evtanazije. Tudi papež je aprila lani odločno dejal: »Pozornost znova usmerjam na Vincenta Lamberta. Odločno bi rad poudaril, da je edini gospodar življenja, od začetka do naravnega konca, Bog! Naša dolžnost je, naša dolžnost je narediti vse, da bi zavarovali življenje.« Papež je takrat pozval k molitvi, kar pa velja tudi za danes, zato da bi zdravniki spremenili svojo odločitev in bi zmagalo življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...