Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Papež na letalu odgovarja novinarjem (foto: Vatican News)
Papež na letalu odgovarja novinarjem

Kje papež najde moč in energijo za potovanja?

08.05.2019, 11:43 Marta Jerebič

Papež je kot običajno na povratnem letu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Kaj se ga je posebej dotaknilo v Makedoniji? Kaj je povedal o postopku za Stepinčevo kanonizacijo? In kje najde moč za vsa svoja potovanja?

Papeža se je v Makedoniji posebej dotaknila nežnost, s katero misijonarke ljubezni pomagajo revnim.

»Danes smo navajeni žaliti. Politik žali drugega, bližnji žali drugega, tudi v družini prihaja do žalitev. Ne upam si reči, da gre za kulturo žaljenja, je pa to orožje na dosegu roke. Zato so me ganile te redovnice, ki vsako osebo obravnavajo, kot bi bil Jezus.«

Presenetile so ga tudi besede makedonskega predsednika, ki je dejal, da pri njih ne govorijo o verski strpnosti, ampak o spoštovanju ver.

Kardinal Stepinac

O kanonizaciji kardinala Stepinca, čemur pravoslavna Cerkev nasprotuje, je dejal, da so ustanovili zgodovinsko komisijo, ki bo preučila sporne zadeve. Tako njega kot srbskega patriarha Ireneja pa zanima resnica.

Ženski diakonat

O ženskem diakonatu je dejal, da komisija, ki jo je ustanovil leta 2016, ni prišla do jasnih zaključkov. Odgovori članov komisije so bili različni. Sporne točke so: obrazec, ki je bil uporabljen pri posvečenju diakonis, ali je ta imel zakramentalno težo in kakšne naloge so opravljale diakonise. Ni soglasja za posvečenje v enaki obliki kot pri moških. Papež ob dvomih in tistih, ki menijo, da je treba iti naprej, pravi: ne bojte se raziskovati.

Kje najde moč za potovanja?

Eden od novinarjev ga je vprašal, kje najde moč in energijo na potovanjih. »Pravzaprav ne vem. To je dar Gospoda … Na potovanjih se ne utrudim. Do utrujenosti pride potem. Mislim, da mi Gospod daje moč,« je še dejal papež.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...