Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na letalu odgovarja novinarjem (foto: Vatican News)
Papež na letalu odgovarja novinarjem

Kje papež najde moč in energijo za potovanja?

Cerkev po svetu | 08.05.2019, 11:43 Marta Jerebič

Papež je kot običajno na povratnem letu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Kaj se ga je posebej dotaknilo v Makedoniji? Kaj je povedal o postopku za Stepinčevo kanonizacijo? In kje najde moč za vsa svoja potovanja?

Papeža se je v Makedoniji posebej dotaknila nežnost, s katero misijonarke ljubezni pomagajo revnim.

»Danes smo navajeni žaliti. Politik žali drugega, bližnji žali drugega, tudi v družini prihaja do žalitev. Ne upam si reči, da gre za kulturo žaljenja, je pa to orožje na dosegu roke. Zato so me ganile te redovnice, ki vsako osebo obravnavajo, kot bi bil Jezus.«

Presenetile so ga tudi besede makedonskega predsednika, ki je dejal, da pri njih ne govorijo o verski strpnosti, ampak o spoštovanju ver.

Kardinal Stepinac

O kanonizaciji kardinala Stepinca, čemur pravoslavna Cerkev nasprotuje, je dejal, da so ustanovili zgodovinsko komisijo, ki bo preučila sporne zadeve. Tako njega kot srbskega patriarha Ireneja pa zanima resnica.

Ženski diakonat

O ženskem diakonatu je dejal, da komisija, ki jo je ustanovil leta 2016, ni prišla do jasnih zaključkov. Odgovori članov komisije so bili različni. Sporne točke so: obrazec, ki je bil uporabljen pri posvečenju diakonis, ali je ta imel zakramentalno težo in kakšne naloge so opravljale diakonise. Ni soglasja za posvečenje v enaki obliki kot pri moških. Papež ob dvomih in tistih, ki menijo, da je treba iti naprej, pravi: ne bojte se raziskovati.

Kje najde moč za potovanja?

Eden od novinarjev ga je vprašal, kje najde moč in energijo na potovanjih. »Pravzaprav ne vem. To je dar Gospoda … Na potovanjih se ne utrudim. Do utrujenosti pride potem. Mislim, da mi Gospod daje moč,« je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...