Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Papež na letalu odgovarja novinarjem (foto: Vatican News)
Papež na letalu odgovarja novinarjem

Kje papež najde moč in energijo za potovanja?

08.05.2019, 11:43 Marta Jerebič

Papež je kot običajno na povratnem letu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Kaj se ga je posebej dotaknilo v Makedoniji? Kaj je povedal o postopku za Stepinčevo kanonizacijo? In kje najde moč za vsa svoja potovanja?

Papeža se je v Makedoniji posebej dotaknila nežnost, s katero misijonarke ljubezni pomagajo revnim.

»Danes smo navajeni žaliti. Politik žali drugega, bližnji žali drugega, tudi v družini prihaja do žalitev. Ne upam si reči, da gre za kulturo žaljenja, je pa to orožje na dosegu roke. Zato so me ganile te redovnice, ki vsako osebo obravnavajo, kot bi bil Jezus.«

Presenetile so ga tudi besede makedonskega predsednika, ki je dejal, da pri njih ne govorijo o verski strpnosti, ampak o spoštovanju ver.

Kardinal Stepinac

O kanonizaciji kardinala Stepinca, čemur pravoslavna Cerkev nasprotuje, je dejal, da so ustanovili zgodovinsko komisijo, ki bo preučila sporne zadeve. Tako njega kot srbskega patriarha Ireneja pa zanima resnica.

Ženski diakonat

O ženskem diakonatu je dejal, da komisija, ki jo je ustanovil leta 2016, ni prišla do jasnih zaključkov. Odgovori članov komisije so bili različni. Sporne točke so: obrazec, ki je bil uporabljen pri posvečenju diakonis, ali je ta imel zakramentalno težo in kakšne naloge so opravljale diakonise. Ni soglasja za posvečenje v enaki obliki kot pri moških. Papež ob dvomih in tistih, ki menijo, da je treba iti naprej, pravi: ne bojte se raziskovati.

Kje najde moč za potovanja?

Eden od novinarjev ga je vprašal, kje najde moč in energijo na potovanjih. »Pravzaprav ne vem. To je dar Gospoda … Na potovanjih se ne utrudim. Do utrujenosti pride potem. Mislim, da mi Gospod daje moč,« je še dejal papež.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...