Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji slavil proevropski Pendarovski

06.05.2019, 12:33 Andrej Šinko

V drugem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je s skoraj 52 odstotki podpore slavil kandidat vladne koalicije Stevo Pendarovski. Kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo pa je podprlo skoraj 45 odstotkov volivcev. Pendarovski je napovedal, da si bo prizadeval za nadaljnjo integracijo v Evropsko unijo in zvezo NATO.

Pendarovski je zagotovil, da bo predsednik vseh, hkrati pa je vladi ponudil roko pri pomembnejših projektih. »Ta zmaga pomeni veliko več kot le pozicijo predsednika v državi. Pomeni tudi podporo vladajoči politiki, ki je diametralno nasprotna tistemu, kar ponuja sedanja opozicija,« poudarja politični analitik in sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti. Po dogovoru z Grčijo in zmagi kandidata za predsednika države, ki so ga podprle vladne stranke, bo Severna Makedonija tako lažje nadaljevala pot proti Evropski uniji in zvezi NATO.

»To pomeni nadaljevanje politike in je v perspektivi sedanje Severne Makedonije dobro. Ker alternativa, ki je na drugi strani, torej zapiranje v neke nacionalistične okvirje, bi bila vsekakor slabša,« pojasnjuje Maksuti in dodaja, da je poražena kandidatka opozicijske VMRO-DPMNE nasprotovala sporazumu z Grčijo in posledično spremembi imena države v Severno Makedonijo.

Številni so zato v predsedniških volitvah videli tudi referendum o levosredinski vladi Zorana Zaeva, ki je po več kot desetletju vladavine VMRO-DPMNE prišla na oblast maja 2017, s ciljem nadaljevanja poti v evroatlantske povezave pa je z južno sosedo sklenila omenjeni politično izjemno občutljivi sporazum. Zaev je tako napovedal, da bi v primeru zmage opozicijske kandidatke na predsedniških volitvah lahko sprožil tudi predčasne parlamentarne volitve.

Volilna udeležba v drugem krogu volitev je bila skoraj 47-odstotna, s tem pa je bil presežen tudi 40 odstotni kvorum, ki daje volitvam veljavnost

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...