Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Na predsedniških volitvah v Severni Makedoniji slavil proevropski Pendarovski

06.05.2019, 12:33 Andrej Šinko

V drugem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je s skoraj 52 odstotki podpore slavil kandidat vladne koalicije Stevo Pendarovski. Kandidatko opozicijske VMRO-DPMNE Gordano Siljanovsko Davkovo pa je podprlo skoraj 45 odstotkov volivcev. Pendarovski je napovedal, da si bo prizadeval za nadaljnjo integracijo v Evropsko unijo in zvezo NATO.

Pendarovski je zagotovil, da bo predsednik vseh, hkrati pa je vladi ponudil roko pri pomembnejših projektih. »Ta zmaga pomeni veliko več kot le pozicijo predsednika v državi. Pomeni tudi podporo vladajoči politiki, ki je diametralno nasprotna tistemu, kar ponuja sedanja opozicija,« poudarja politični analitik in sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti. Po dogovoru z Grčijo in zmagi kandidata za predsednika države, ki so ga podprle vladne stranke, bo Severna Makedonija tako lažje nadaljevala pot proti Evropski uniji in zvezi NATO.

»To pomeni nadaljevanje politike in je v perspektivi sedanje Severne Makedonije dobro. Ker alternativa, ki je na drugi strani, torej zapiranje v neke nacionalistične okvirje, bi bila vsekakor slabša,« pojasnjuje Maksuti in dodaja, da je poražena kandidatka opozicijske VMRO-DPMNE nasprotovala sporazumu z Grčijo in posledično spremembi imena države v Severno Makedonijo.

Številni so zato v predsedniških volitvah videli tudi referendum o levosredinski vladi Zorana Zaeva, ki je po več kot desetletju vladavine VMRO-DPMNE prišla na oblast maja 2017, s ciljem nadaljevanja poti v evroatlantske povezave pa je z južno sosedo sklenila omenjeni politično izjemno občutljivi sporazum. Zaev je tako napovedal, da bi v primeru zmage opozicijske kandidatke na predsedniških volitvah lahko sprožil tudi predčasne parlamentarne volitve.

Volilna udeležba v drugem krogu volitev je bila skoraj 47-odstotna, s tem pa je bil presežen tudi 40 odstotni kvorum, ki daje volitvam veljavnost

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...