Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Bolj pomembno je biti dragocen v božjih očeh, kakor pa biti dragocen v očeh tega sveta

05.05.2019, 05:21

Na god svetega Florjana, zavetnika gasilcev je v Šentjakobu ob Savi potekalo tradicionalno srečanje Ustanove Anin sklad, ki podpira družine z več otroki. Več kot 170 otrok iz skoraj 45. družin ni zmotilo slabo vreme za prihod na srečanje, ki je nosilo naslov »Otroci so dar«. Zbrane je med sveto mašo nagovoril provincial minoritov pater Igor Salmič, ki je vse opogumil, da je po strahu tudi veselje. O tem, da je otroke treba vreči iz gnezda pa je staršem spregovoril Aleš Čerin.

Že tradicionalno srečanje družin, ki so ga v veliki meri pod svoje okrilje sprejele sestre usmiljenke, pri programu pa sodelovale tudi druge sestrske redovne ustanove, se je začelo s sveto mašo v cerkvi sv. Jakoba. Objemi in stiski rok pred sveto mašo so nakazovali, da bo srečanje uspelo, kljub dežju, ki je pozdravljal vse prisotne. P. Igor Salmič je dejal, da nas v življenju pogosto zajame strah, ko nam ne gre vse po načrtih. »Ste kdaj pomislili na to, da so lahko te šibkosti in krhkosti blagoslov? To je lahko tudi znak, da nam Bog hoče dobro,« je poudaril in dodal, da strah nima zadnje besede. »Najlepša novica v življenju ni to, da je vse super, da nimamo težav, da v družini vse 'štima'. Največje veselje je v tem, da je Jezus v vsakršni situaciji z nami. To je najlepša novica! Jezus ni prišel na svet zato, da bo odpravil vse naše težave, ali pa, da bo odpravil preizkušnje in trpljenje. Veliko globljega je tukaj noter. Jezus je prišel k nam zato, da bi nam sporočil, da smo dragoceni, da imamo vrednost v božjih očeh in to tudi takrat, ko občutimo preizkušnjo oziroma, ko nam ne gre od rok. To je najlepša novica, to je vir veselja,« je poudaril p. Igor Salmič in nagovor skleni s poudarkom, da ne smemo pozabiti, da je Bog še pred stvarjenjem sveta vedel za nas. »Bolj pomembno je biti dragocen v božjih očeh, kakor pa biti dragocen v očeh tega sveta,« je povedal.

p. Igor Salmič
p. Igor Salmič © Anin sklad
Sveti maši je sledilo srečanje med družinami po tem pa so se otroci prepustili ustvarjanju na delavnicah, ki so jih vodili animatorji, starši pa so prisluhnili predavanju Aleša Čerina, ki je spregovoril o tem, da je treba otroke vreči iz gnezda. Kot je dejal, je šlo za provokativen naslov vendar je treba po njegovih besedah otroke pripraviti na ta korak. »Se pravi, da ko se otrok rodi, da se zavedaš, da bo šel in potem ga od zibke naprej pripravljaš, oziroma mu razvijaš mišice. Pa pri tem ne mislim samo fizične mišice, ampak tudi mišice volje, naravnanosti, uma, spretnosti, vse čas mu ji krepiš. In potem je sposoben odleteti iz gnezda in ko pride čas za to, da mu pri tem tudi pomagaš,« je dejal staršem in dodal, da pri trditvi otroka, da gre, ne vprašaš, kdaj se vrneš ampak do kdaj ga ne bo. Opozarja, da namesto, da bi starši krepili 'mišice' svojih otrok delajo namesto njih in mišice zakrnijo. Vse je povabil, da naj bodo na to pozorni. Predavanju je sledilo prijetno srečanje.

Upava se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali in pomagali, da je srečanje uspelo. V prvi vrsti sestram usmiljenkam, sestram drugih skupnosti in vsem družinam, ki so prišle ter dragim dobrotnikom, da srečanja omogočajo.

Ob sklepu so vse povabili, da ob sredah molijo za družine in dobrotnike Aninega sklada, ki že 21 let podpirajo družine z več otroki.

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/pridiga-p-igor-salmic-ustanova-anin-sklad-maj-2019

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/predavanje-ales-cerin-ustanova-anin-sklad-maj-2019

https://soundcloud.com/21_ustanova_anin_sklad/uvod-v-maso-nadja-mehle-clanica-uprave-ustanove-anin-sklad-maj-2019

Veselje otrok
Veselje otrok © Anin sklad

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...