Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
Zveri dnevno napadajo živino (foto: FB)
Zveri dnevno napadajo živino
23.05.2019, 12:44

Zakaj se delajo norca?

Mesec dni mineva, kar je zavrelo kmetom iz okolice Ilirske Bistrice in so, ogorčeni nad ponavljajočimi se napadi zveri na njihovo živino, pred okoljsko ministrstvo pripeljali ostanke razmesarjenih živali. "Da bodo v Ljubljani videli, kaj moramo mi in naši otroci gledati vsako jutro," je takrat rekel eden od njih.

Ni jih sprejel pristojni minister, državnega sekretarja pa so spomnili, da imajo na ministrstvu v rokah vse vzvode, da se takoj uredi interventni odstrel problematičnih zveri na območjih, kjer se napadi iz dneva v dan ponavljajo. A že popoldansko dodatno pojasnilo ministrstva za okolje je dalo vedeti, da se ne bo nič zgodilo. In se tudi ni.

Včeraj, po skoraj mesecu dni, pa je vendarle prišlo do sklica sestanka "vseh zainteresiranih javnosti" na katerem naj bi, pomislite, izmenjali informacije. A rejci, ki se vsako noč spopadajo z zvermi in jim ne smejo storiti žalega ter jih lahko samo odganjajo od svoje živine, so pričakovali več.

Pričakovali so, da bo konec filozofiranja, da se bo po zapisanih strokovnih kriterijih in postopkih takoj sprejelo odločitev za intervencijo in se bo na tak način zmanjšalo pritisk, ki ga zveri, ki jim je na Notranjskem očitno zmanjkalo divjadi v gozdovih, vršijo nad pašno živino in drobnico.

A kot je po sestanku zgroženo izjavil Roman Žveglič, podpredsednik sindikata Kmetov Slovenije, je bilo "škoda časa in besed". Odgovornih v naši državi ne zanima, kaj se dogaja na podeželju in jim ni jasno, "da ljudje potrebujejo pomoč danes, ne pa čez en teden ali eno leto."

Ni prav kar se dogaja. Ni prav, da lahko neka nevladna skupina z grožnjo tožb na sodišču ovira strokovno sprejete odločitve. Ni prav, da o tem ne protestira kmetijsko ministrstvo, in ni prav, da molči predsednik vlade. In ni prav, da imamo uradništvo, ki je nedotakljivo in ne odgovarja za posledice svojih dejanj.

Pa saj ne gre samo za kmete in podeželje. Vprašajte podjetnike in obrtnike, dogaja se jim isto. Oblast se dela norca. Lahko kako drugače razumete dodatno pojasnilo ministrstva za okolje da navajam "bo vodstvo ministrstva obiskalo rejce iz Blok, in sicer predvidoma konec maja ali v začetku junija."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marko Juhant, specialni pedagog (photo: Izidor Šček) Marko Juhant, specialni pedagog (photo: Izidor Šček)

Marko Juhant: Vzgojni recepti, ki delujejo

Obstajajo, pravi Marko Juhant, specialni pedagog. Gostili smo ga v sobotni oddaji "Za življenje, za danes in jutri". Najuporabnejše, in veliko jih je, je združil v knjigo, ki bo ...

Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan (photo: Rok Mihevc) Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan (photo: Rok Mihevc)

Pozabite na napake, raje se veselite novih

16 pravil, ki jih nikdar ne počnite, da jih kasneje ne boste obžalovali. To je bilo izhodišče tokratne oddaje Za življenje, v kateri smo s Karlom Gržanom s temi spodbudami nekako povzeli ...

Papež z novinarji na letalu (photo: Vatican News) Papež z novinarji na letalu (photo: Vatican News)

Evropa, kakršno so sanjali...

»Molite za Evropo, da bi ji Gospod dal milost in bi znova postala takšna, kakršno so sanjali njeni ustanovitelji«, je sinoči novinarjem na letalu dejal papež ...