Jure Sešek
Jakob Čuk
Alen Salihović

Irska: referendum o razvezi

23.05.2019, 11:52 Marta Jerebič

Na Irskem bodo volitve v Evropski parlament jutri, hkrati bo potekal referendum o zakonski razvezi, ki ga podpirajo vse večje politične stranke. Z njim želijo razveljaviti določilo v ustavi, ki od parov zahteva, da narazen živijo štiri od zadnjih petih let, preden se lahko ločijo. Škofje poudarjajo, da bi morala Irska narediti več za podporo zakonski zvezi, namesto da olajša ločitve.

Ločitev je bila na Irskem v večini njene zgodovine prepovedana. Ustavno prepoved je s tesno večino dobrih 50 odstotkov razveljavil referendum leta 1995. Od takrat je ustava zahtevala, da pred ločitvijo mine določeno obdobje.

S tokratnim referendumom želijo ukiniti to določilo, čeprav vlada zatrjuje, da bo podala predlog za dveletno obdobje pred ločitvijo.

Vendar irski inštitut za družino Iona, opozarja, da referendum ne skrajšuje čakalnega obdobja do ločitve s štirih na dve leti, ampak irskemu parlamentu daje pooblastila za odločitev o tem. To pomeni, da se to obdobje v prihodnje lahko še skrajša.

Irska ima na podlagi statistike najmanjši delež razvez v Evropski uniji – 0,8 odstotka. Za primerjavo: delež v Veliki Britaniji je 1,9; v ZDA pa 3,2 odstotka. Podatki še kažejo, da se na Irskem vse manj ljudi poroča, število izvenzakonskih skupnosti se je od leta 1995 povečalo za petkrat. V takih skupnostih je danes rojenih skoraj 40 odstotkov otrok.

Škofje ob referendumu pozivajo vlado, naj raje vlaga v programe, ki bodo ljudem pomagali, da ostanejo poročeni, saj so veliko cenejši kot stroški razveze ter trpljenje za pare in njihove otroke.

Vendar Irci po pedofilskih in drugih škandalih v Cerkvi vse manj prisluhnejo Cerkvi. Lani so na referendumu odobrili splav, že leta 2015 uzakonitev istospolnih porok.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...