Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Irska: referendum o razvezi

23.05.2019, 11:52 Marta Jerebič

Na Irskem bodo volitve v Evropski parlament jutri, hkrati bo potekal referendum o zakonski razvezi, ki ga podpirajo vse večje politične stranke. Z njim želijo razveljaviti določilo v ustavi, ki od parov zahteva, da narazen živijo štiri od zadnjih petih let, preden se lahko ločijo. Škofje poudarjajo, da bi morala Irska narediti več za podporo zakonski zvezi, namesto da olajša ločitve.

Ločitev je bila na Irskem v večini njene zgodovine prepovedana. Ustavno prepoved je s tesno večino dobrih 50 odstotkov razveljavil referendum leta 1995. Od takrat je ustava zahtevala, da pred ločitvijo mine določeno obdobje.

S tokratnim referendumom želijo ukiniti to določilo, čeprav vlada zatrjuje, da bo podala predlog za dveletno obdobje pred ločitvijo.

Vendar irski inštitut za družino Iona, opozarja, da referendum ne skrajšuje čakalnega obdobja do ločitve s štirih na dve leti, ampak irskemu parlamentu daje pooblastila za odločitev o tem. To pomeni, da se to obdobje v prihodnje lahko še skrajša.

Irska ima na podlagi statistike najmanjši delež razvez v Evropski uniji – 0,8 odstotka. Za primerjavo: delež v Veliki Britaniji je 1,9; v ZDA pa 3,2 odstotka. Podatki še kažejo, da se na Irskem vse manj ljudi poroča, število izvenzakonskih skupnosti se je od leta 1995 povečalo za petkrat. V takih skupnostih je danes rojenih skoraj 40 odstotkov otrok.

Škofje ob referendumu pozivajo vlado, naj raje vlaga v programe, ki bodo ljudem pomagali, da ostanejo poročeni, saj so veliko cenejši kot stroški razveze ter trpljenje za pare in njihove otroke.

Vendar Irci po pedofilskih in drugih škandalih v Cerkvi vse manj prisluhnejo Cerkvi. Lani so na referendumu odobrili splav, že leta 2015 uzakonitev istospolnih porok.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...