Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Rok Mihevc

Irska: referendum o razvezi

23.05.2019, 11:52 Marta Jerebič

Na Irskem bodo volitve v Evropski parlament jutri, hkrati bo potekal referendum o zakonski razvezi, ki ga podpirajo vse večje politične stranke. Z njim želijo razveljaviti določilo v ustavi, ki od parov zahteva, da narazen živijo štiri od zadnjih petih let, preden se lahko ločijo. Škofje poudarjajo, da bi morala Irska narediti več za podporo zakonski zvezi, namesto da olajša ločitve.

Ločitev je bila na Irskem v večini njene zgodovine prepovedana. Ustavno prepoved je s tesno večino dobrih 50 odstotkov razveljavil referendum leta 1995. Od takrat je ustava zahtevala, da pred ločitvijo mine določeno obdobje.

S tokratnim referendumom želijo ukiniti to določilo, čeprav vlada zatrjuje, da bo podala predlog za dveletno obdobje pred ločitvijo.

Vendar irski inštitut za družino Iona, opozarja, da referendum ne skrajšuje čakalnega obdobja do ločitve s štirih na dve leti, ampak irskemu parlamentu daje pooblastila za odločitev o tem. To pomeni, da se to obdobje v prihodnje lahko še skrajša.

Irska ima na podlagi statistike najmanjši delež razvez v Evropski uniji – 0,8 odstotka. Za primerjavo: delež v Veliki Britaniji je 1,9; v ZDA pa 3,2 odstotka. Podatki še kažejo, da se na Irskem vse manj ljudi poroča, število izvenzakonskih skupnosti se je od leta 1995 povečalo za petkrat. V takih skupnostih je danes rojenih skoraj 40 odstotkov otrok.

Škofje ob referendumu pozivajo vlado, naj raje vlaga v programe, ki bodo ljudem pomagali, da ostanejo poročeni, saj so veliko cenejši kot stroški razveze ter trpljenje za pare in njihove otroke.

Vendar Irci po pedofilskih in drugih škandalih v Cerkvi vse manj prisluhnejo Cerkvi. Lani so na referendumu odobrili splav, že leta 2015 uzakonitev istospolnih porok.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...