Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
s. Marjeta Pia Cevc in s. Božena Kutnar (foto: Rok Mihevc)
s. Marjeta Pia Cevc in s. Božena Kutnar

Tudi stara mama, ki posluša Sv. Duha, je mlada in priča Cerkve

Oddaje | 10.04.2019, 12:57 Rok Mihevc

Tudi jaz bom enkrat star ali »poljubiti svoja leta«, je naslov 4. dne Radijskega misijona. O tem smo razmišljali tudi v Svetovalnici, v kateri sta sodelovali uršulinki s. Božena Kutner in s. Marjeta Pia Cevc, ki sta glede mladosti Cerkve optimistični.

Mlada zaradi Evharistije

Naslov »Cerkev je mlada« odpre veliko spektrov kaj pomeni mladost, je povedala Božena Kutner. »Prva moja misel je, da je res mlada, ker zajema v mladosti – Evharistiji. Sociološko gledano pa vidimo drugačno sliko, ki nas lahko zmede in rečemo, da ni mlada. Gre za občestvo potujoče Cerkve, ki je na enem koncu mlada, na drugem ne. Kot celotno Kristusovo telo pa lahko rečemo, da je mlada.«

Je naslov misijona provokativen?

Mi pridemo v cerkev, tam pa sedi nekaj starih gospa. »Včasih preštejem ljudi pri maši, pa rečem, »u, danes sta bila pa dva otroka«. Mlado Cerkev tako razumem bolj z duhovnim pogledom in se tu spomnim na nevesto z Visoke pesmi. Je mlada in ni mlada,« je povedala s. Marjeta Pia Cevc. Lahko pa so tiste gospe v srcu zelo mlade. »Veliko vprašanje je, kaj pomeni biti mladost. En vidik je vezan na čas in razvoj človeka, drugo je duhovna mladost.«

Veliko mladih, ki so po duši stari in veliko starih, ki so po duši mladi

To je izziv svežine Cerkve, kaj je tisto tipično mlado. Naša resničnost je zajemati v Božjem kraljestvu. Mladost vedno gleda naprej in ima veliko idej, humorja, upanja. Tudi star človek, ki je ohranil držo sprejemanja in poslušanja Sv. Duha, je zame mlad in priča Cerkve.

© Rok Mihevc
Marjeta Pia Cevc: Mladi danes hitreje izberejo in prepoznavajo, kaj jim je nekaj blizu in domače, smiselno, razumljivo. Dejstvo je, da v naši Cerkvi predvsem izberejo to, da ne pridejo več. Vprašanje pa je, kaj je bila dejanska izbira ali so prišli do izvira okusov božjih milosti in ti da vedeti, da to niso prazne besede, ampak resnica, ki oživlja. Lahko niso imeli te možnosti. A to da so izbrali, da ne pridejo več, še ne sme pomeniti, da je pot nazaj zaprta.

Božena Kutner: Kaj si želimo v Cerkvi? Množice mladih in polne cerkve mladih, ali gledamo na to, kako so ti mladi res srečali Boga, kakšna je v njihovih očeh Njegova podoba. Ali iščemo kvaliteto ali kvantiteto? Lahko so množice, vprašanje pa je, koliko mladih je vstopilo v ta odnos, koliko živijo iz tega izvira, koliko se jih je srečalo z Bogom. Namreč, šele ko srečaš obličje Kristusa, takrat postaneš mlad. Ne takrat, ko religiozno izpolnjuješ neka pravila, hodiš v cerkev in se družiš z enako mislečimi.

Največji izziv za Cerkev je, kako pričevati to, da smo ustvarjeni po podobi Boga, ki je odnos. Kako odkriti to, da smo odnosna bitja, da je odnos izvir življenja in upanja. Jezus je rekel, da smo sol in kvas. Dovolj je malo soli in kvasa, da prekvasi to testo zemlje in človeštva.

Ekran te dolgoročno ne nahrani

Če bodo mladi imeli priložnost okusiti nekaj drugega, bodo šli tja. Ne vemo, koliko časa bo za to potrebno, ampak alternativa obstaja. A tiste, ki so izkusili pristen odnos, jih prepriča. Da začutijo, da je življenje kljub vsem privlačnostim drugih medijev, odnos, je povedala s. Božena, s. Marjeta pa je optimistično dodala, da je njeno upanje v dobi digitalizacije Sv. Duh, ki daje drug okus in te obrne v drugo smer. »Mi nismo snovalci sprememb, ampak igralci in sodelavci.«

Kako mlade pripraviti na »drugačne dneve«, kako je življenje pustolovščina in kako sprejemati spremembe, pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Oddaje, Radijski misijon
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...