Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Španska zastava (foto: ARO)
Španska zastava

Socialisti slavili na volitvah v Španiji

29.04.2019, 10:35 Andrej Šinko

Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Španiji so slavili socialisti, ki so prejeli skoraj 29 odstotkov glasov oziroma 123 poslanskih mandatov. Druga je bila Ljudska stranka s 66 sedeži, sledita liberalna stranka Državljani s 57 osvojenimi sedeži in skrajno levi Podemos z 42 poslanskimi mandati. V spodnji dom parlamenta se je uvrstil tudi skrajno desni Vox, ki je dobil 24 poslancev, poslanske sedeže pa je osvojilo še devet manjših, večinoma regionalnih strank.

Socialisti so število sedežev v parlamentu v primerjavi s prejšnjimi volitvami izboljšali za približno 40, ljudski stranki pa se je število poslancev zmanjšalo za več kot polovico.

Oblikovanje nove španske vlade bo težavno. Po pričakovanjih naj bi jo socialisti poskušali oblikovati s skrajno levim Podemosom. Vendar pa imata stranki skupaj le 165 poslancev, za večino v 350 članskem parlamentu pa bi jih potrebovali 176. Koalicija bo tako potrebovala vsaj še kakšno manjšo stranko, pri čemer se kot možnega partnerja omenja Katalonsko republikansko levico, ki pa je doslej kot pogoj za sodelovanje postavljala referendum o neodvisnosti Katalonije.

»Socialistična stranka je slavila na volitvah. To je zmaga prihodnosti nad preteklostjo, ki je poražena,« je po zmagi dejal aktualni premier in vodja socialistov Pedro Sanchez. Oblikovati želi levo vlado, kljub temu pa je napovedal, da bo roko za sodelovanje ponudil vsem političnim silam. Nova vlada naj bi po njegovih besedah zasledovala tri cilje, in sicer povečanje socialne enakosti, krepitev sobivanja, da bi končali spor glede Katalonije, ter oživitev demokracije, ki bi opravila s korupcijo.

Socialisti bi tako vlado lahko sestavili tudi z desnosredinsko liberalno stranko Državljani, ki je do zdaj sodelovanje v vladi zavračala, a bi si lahko glede na rezultat premislila. Stranki imata namreč skupaj 180 poslanskih mandatov, kar pa je dovolj za večino v parlamentu.

Oblikovanje desnosredinske koalicije v Španije je glede na rezultate volitev praktično nemogoče, saj imajo Ljudska stranka, Državljani in Vox skupaj le 145 sedežev. Slednji se je sicer kot prva skrajno desna stranka po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstil v parlament, kjer bo imel več kot 20 poslancev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...