Jože Bartolj
Aleš Karba
Tanja Dominko
Katedrala v Sofiji (foto: Vatican News)
Katedrala v Sofiji

Bolgari bodo sprejeli papeža

28.04.2019, 07:50 Marjana Debevec

V Bolgariji je že vse pripravljeno na obisk papeža Frančiška, kjer se bo mudil 5. in 6. maja. Med prebivalci je še vedno zelo živ spomin na srečanje s papežem Janezom Pavlom maja leta 2002. V Plovdivu je takrat za blažene razglasil mučence iz časa komunizma.

Na papežev obisk se v Bolgariji katoličani pripravljajo predvsem z molitvijo, je povedala slovenska fokolarina, ki že vrsto let živi v Sofiji Majda Šušteršič. »Z molitvijo, da bi ta obisk prispeval predvsem k odnosu s pravoslavno Cerkvijo, pote tudi k dobremu ugledu Katoliške Cerkve pred civilno družbo in k utrditvi vere vseh katoličanov, ne samo kristjanov. Pa tudi zato, da bi se srečali z Bogom vsi tisti, ki bodo na nek način prišli v stik s papežem: ali pri maši, ali preko medijev, ali na kakršenkoli način

Čeprav majhna katoliška skupnost, ki predstavlja le 0,6 odstotka prebivalcev, pa ima po njenih besedah moralno avtoriteto v družbi. »Čeprav je zelo majhna in nima vpliva na družbo, ampak vedno ko gre za kakšna moralna vprašanja, Cerkev napiše svoje stališče in mediji se zanimajo za to. Čeprav to ni upoštevano, vseeno hočejo slišati.

Cenijo tudi to, kar Katoliška Cerkev dela tudi na socialnem področju.Na nekaterih področjih je namreč edina, ki kaj dela. Zato ima tudi papež pomembno mesto kot moralna avtoriteta«, je pred papeževim obiskom Bolgarije še povedala Majda Šušteršič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...