Damijana Medved
Matej Kržišnik
Tanja Dominko

Dragoceni dar za kristjane v Sveti deželi

19.04.2019, 12:29 Marjana Debevec

Po vsej cerkvah sveta bodo današnjo nabirko namenili zbiranju sredstev za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu. Kustos Svete dežele p. Francesco Pattón je vernike povabil, naj velikodušno izrazijo svojo bratsko solidarnost s tamkajšnjimi kristjani.

Sredstva bodo tako kot vsako leto namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine finančno podpirajo tudi socialni, izobraževalni in romarski programi, pomaga se mladim družinam ter drugim ogroženim skupinam ljudi.

Po besedah p. Pattóna je nabirka za veliki petek bistvenega pomena za kristjane v Sveti deželi, ki so tam, kjer živijo, poklicani pričevati za Kristusa. »Vaš dar bo za nas dragocen, da bomo lahko nadaljevali z našim poslanstvom, vam pa se bo stokratno povrnil,« je še zapisal kustos Svete dežele.

V zadnjem času znova beležijo naraščanje romanj v Sveto deželo. Vedno več romarjev prihaja s Kitajske, Filipinov, iz Indije, Indonezije in Šrilanke. To je znamenje upanja za tamkajšnje krščanske skupnosti in poziv kristjanom na Zahodu, ki so morda v skušnjavi, da bi obupali in izgubljajo pogum za pričevanje vere v vsakdanjem življenju.

Spomnimo, da je starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu spodbujal že apostol Pavel. Slovenski verniki pa smo lani za Sveto deželo darovali dobrih 84 tisoč evrov.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...