Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Dragoceni dar za kristjane v Sveti deželi

19.04.2019, 12:29 Marjana Debevec

Po vsej cerkvah sveta bodo današnjo nabirko namenili zbiranju sredstev za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu. Kustos Svete dežele p. Francesco Pattón je vernike povabil, naj velikodušno izrazijo svojo bratsko solidarnost s tamkajšnjimi kristjani.

Sredstva bodo tako kot vsako leto namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine finančno podpirajo tudi socialni, izobraževalni in romarski programi, pomaga se mladim družinam ter drugim ogroženim skupinam ljudi.

Po besedah p. Pattóna je nabirka za veliki petek bistvenega pomena za kristjane v Sveti deželi, ki so tam, kjer živijo, poklicani pričevati za Kristusa. »Vaš dar bo za nas dragocen, da bomo lahko nadaljevali z našim poslanstvom, vam pa se bo stokratno povrnil,« je še zapisal kustos Svete dežele.

V zadnjem času znova beležijo naraščanje romanj v Sveto deželo. Vedno več romarjev prihaja s Kitajske, Filipinov, iz Indije, Indonezije in Šrilanke. To je znamenje upanja za tamkajšnje krščanske skupnosti in poziv kristjanom na Zahodu, ki so morda v skušnjavi, da bi obupali in izgubljajo pogum za pričevanje vere v vsakdanjem življenju.

Spomnimo, da je starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu spodbujal že apostol Pavel. Slovenski verniki pa smo lani za Sveto deželo darovali dobrih 84 tisoč evrov.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...