Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dragoceni dar za kristjane v Sveti deželi

Slovenija | 19.04.2019, 12:29 Marjana Debevec

Po vsej cerkvah sveta bodo današnjo nabirko namenili zbiranju sredstev za podporo kristjanov na Bližnjem vzhodu. Kustos Svete dežele p. Francesco Pattón je vernike povabil, naj velikodušno izrazijo svojo bratsko solidarnost s tamkajšnjimi kristjani.

Sredstva bodo tako kot vsako leto namenjena ohranjanju prisotnosti kristjanov v deželi, kjer je Jezus Kristus oznanil svoj nauk, trpel, umrl na križu in vstal od mrtvih. Z zbranimi darovi se poleg vzdrževanja edinstvene kulturne dediščine finančno podpirajo tudi socialni, izobraževalni in romarski programi, pomaga se mladim družinam ter drugim ogroženim skupinam ljudi.

Po besedah p. Pattóna je nabirka za veliki petek bistvenega pomena za kristjane v Sveti deželi, ki so tam, kjer živijo, poklicani pričevati za Kristusa. »Vaš dar bo za nas dragocen, da bomo lahko nadaljevali z našim poslanstvom, vam pa se bo stokratno povrnil,« je še zapisal kustos Svete dežele.

V zadnjem času znova beležijo naraščanje romanj v Sveto deželo. Vedno več romarjev prihaja s Kitajske, Filipinov, iz Indije, Indonezije in Šrilanke. To je znamenje upanja za tamkajšnje krščanske skupnosti in poziv kristjanom na Zahodu, ki so morda v skušnjavi, da bi obupali in izgubljajo pogum za pričevanje vere v vsakdanjem življenju.

Spomnimo, da je starodavno nabirko za kristjane v Jeruzalemu spodbujal že apostol Pavel. Slovenski verniki pa smo lani za Sveto deželo darovali dobrih 84 tisoč evrov.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...