Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Papež umiva noge zapornikom (foto: Vatican News)
Papež umiva noge zapornikom

»Ne gospodovalnost, ampak služenje«

19.04.2019, 10:14 Marjana Debevec

Sveto mašo v spomin na zadnjo večerjo je papež Frančišek daroval v zaporu Velletri blizu Rima. Med mašo je dvanajstim zapornikom različnih narodnosti umil noge in jih v nagovoru povabil, naj služijo drug drugemu.

Papež Frančišek je že petič daroval sveto mašo v zaporu. Tokrat so ga sprejeli mladi zaporniki na obrobju Rima, kjer je trenutno zaprtih 577 oseb, več kot polovica je drugih narodnosti. Med mašo je 12 zapornikom devetih različnih narodnosti umil in poljubil noge. Vsakemu posebej se je nato zazrl v oči s pogledom, ki je govoril več kot tisoč besed.

S tem dejanjem je na zunaj pokazal, da je tudi poslanstvo škofa samo služenje. »Tudi vi drug drugemu delajte tako, služite si med seboj, bodite bratje v služenju in ne v hlepenju po tem, da bi gospodovali nad drugimi, ali pa jih poteptali - ne tako, ampak služenje, služenje.«

Jezus nam namreč pravi, da naj največji med nami, postane najmanjši.

»Res je, da imamo v življenju težave, se kregamo med seboj, toda to mora biti nekaj minljivega. V našem srcu mora namreč biti vedno ta ljubezen, ki služi drugemu«, je med mašo v spomin zadnje večerje še dejal sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...