Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Papež umiva noge zapornikom (foto: Vatican News)
Papež umiva noge zapornikom

»Ne gospodovalnost, ampak služenje«

19.04.2019, 10:14 Marjana Debevec

Sveto mašo v spomin na zadnjo večerjo je papež Frančišek daroval v zaporu Velletri blizu Rima. Med mašo je dvanajstim zapornikom različnih narodnosti umil noge in jih v nagovoru povabil, naj služijo drug drugemu.

Papež Frančišek je že petič daroval sveto mašo v zaporu. Tokrat so ga sprejeli mladi zaporniki na obrobju Rima, kjer je trenutno zaprtih 577 oseb, več kot polovica je drugih narodnosti. Med mašo je 12 zapornikom devetih različnih narodnosti umil in poljubil noge. Vsakemu posebej se je nato zazrl v oči s pogledom, ki je govoril več kot tisoč besed.

S tem dejanjem je na zunaj pokazal, da je tudi poslanstvo škofa samo služenje. »Tudi vi drug drugemu delajte tako, služite si med seboj, bodite bratje v služenju in ne v hlepenju po tem, da bi gospodovali nad drugimi, ali pa jih poteptali - ne tako, ampak služenje, služenje.«

Jezus nam namreč pravi, da naj največji med nami, postane najmanjši.

»Res je, da imamo v življenju težave, se kregamo med seboj, toda to mora biti nekaj minljivega. V našem srcu mora namreč biti vedno ta ljubezen, ki služi drugemu«, je med mašo v spomin zadnje večerje še dejal sveti oče.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...