Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Svete stopnice v Rimu (foto: Vatican News)
Svete stopnice v Rimu

Na ogled stopnice, po katerih je hodil Jezus

22.04.2019, 07:10 Marjana Debevec

V Rimu so po skoraj 300 letih romarjem znova na ogled svete stopnice, po katerih naj bi Jezus stopal na dan svoje obsodbe in smrti na križu. Od začetka 18. stoletja so bile stopnice prekrite z lesom, do 9. junija, ko obhajamo binkošti, pa si jih bodo romarji in obiskovalci lahko ogledali v izvirnem stanju.

Svete stopnice naj bi nekdaj vodile do Poncija Pilata v Jeruzalemu, po njih pa naj bi stopal Jezus, ko so mu sodili pred križanjem. Izročilo pravi, da je stopnice v 4. stoletju v Rim prinesla sv. Helena. Mati cesarja Konstantina naj bi obnovila številna zgodovinska prizorišča v Sveti deželi in odkrila ostanke križa, na katerem je bil križan Jezus.

Svete stopnice v bližini lateranske bazilike je pred več kot 400 leti za javnost prvič odprl papež Sikst V. Leta 1724 jih je Benedikt III. dal prekriti z lesom, da bi zaščitil dotlej že precej obrabljeni marmor, po katerem so v prejšnjih stoletjih stopali verniki. Od takrat stopnic niso več odkrivali do obnove, ki se je začela lansko leto.

Stopnice so bile v času obnove še prekrite z lesom, saj so leto dni obnavljali freske, ki krasijo zidove stopnišča. Slednje vodi do nekdaj zasebne papeške kapele, cerkve sv. Lovrenca. Ko so odkrili deske, pa so pod njimi našli čudovite bele stopnice. Povejmo še to, da se po marmornatih stopnicah lahko romarji povzpnejo samo po kolenih.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...