Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Svete stopnice v Rimu (foto: Vatican News)
Svete stopnice v Rimu

Na ogled stopnice, po katerih je hodil Jezus

22.04.2019, 07:10 Marjana Debevec

V Rimu so po skoraj 300 letih romarjem znova na ogled svete stopnice, po katerih naj bi Jezus stopal na dan svoje obsodbe in smrti na križu. Od začetka 18. stoletja so bile stopnice prekrite z lesom, do 9. junija, ko obhajamo binkošti, pa si jih bodo romarji in obiskovalci lahko ogledali v izvirnem stanju.

Svete stopnice naj bi nekdaj vodile do Poncija Pilata v Jeruzalemu, po njih pa naj bi stopal Jezus, ko so mu sodili pred križanjem. Izročilo pravi, da je stopnice v 4. stoletju v Rim prinesla sv. Helena. Mati cesarja Konstantina naj bi obnovila številna zgodovinska prizorišča v Sveti deželi in odkrila ostanke križa, na katerem je bil križan Jezus.

Svete stopnice v bližini lateranske bazilike je pred več kot 400 leti za javnost prvič odprl papež Sikst V. Leta 1724 jih je Benedikt III. dal prekriti z lesom, da bi zaščitil dotlej že precej obrabljeni marmor, po katerem so v prejšnjih stoletjih stopali verniki. Od takrat stopnic niso več odkrivali do obnove, ki se je začela lansko leto.

Stopnice so bile v času obnove še prekrite z lesom, saj so leto dni obnavljali freske, ki krasijo zidove stopnišča. Slednje vodi do nekdaj zasebne papeške kapele, cerkve sv. Lovrenca. Ko so odkrili deske, pa so pod njimi našli čudovite bele stopnice. Povejmo še to, da se po marmornatih stopnicah lahko romarji povzpnejo samo po kolenih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...