Mateja Subotičanec
Andrej Novljan
Marta Jerebič
Svete stopnice v Rimu (foto: Vatican News)
Svete stopnice v Rimu

Na ogled stopnice, po katerih je hodil Jezus

22.04.2019, 07:10 Marjana Debevec

V Rimu so po skoraj 300 letih romarjem znova na ogled svete stopnice, po katerih naj bi Jezus stopal na dan svoje obsodbe in smrti na križu. Od začetka 18. stoletja so bile stopnice prekrite z lesom, do 9. junija, ko obhajamo binkošti, pa si jih bodo romarji in obiskovalci lahko ogledali v izvirnem stanju.

Svete stopnice naj bi nekdaj vodile do Poncija Pilata v Jeruzalemu, po njih pa naj bi stopal Jezus, ko so mu sodili pred križanjem. Izročilo pravi, da je stopnice v 4. stoletju v Rim prinesla sv. Helena. Mati cesarja Konstantina naj bi obnovila številna zgodovinska prizorišča v Sveti deželi in odkrila ostanke križa, na katerem je bil križan Jezus.

Svete stopnice v bližini lateranske bazilike je pred več kot 400 leti za javnost prvič odprl papež Sikst V. Leta 1724 jih je Benedikt III. dal prekriti z lesom, da bi zaščitil dotlej že precej obrabljeni marmor, po katerem so v prejšnjih stoletjih stopali verniki. Od takrat stopnic niso več odkrivali do obnove, ki se je začela lansko leto.

Stopnice so bile v času obnove še prekrite z lesom, saj so leto dni obnavljali freske, ki krasijo zidove stopnišča. Slednje vodi do nekdaj zasebne papeške kapele, cerkve sv. Lovrenca. Ko so odkrili deske, pa so pod njimi našli čudovite bele stopnice. Povejmo še to, da se po marmornatih stopnicah lahko romarji povzpnejo samo po kolenih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...