Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Svete stopnice v Rimu (foto: Vatican News)
Svete stopnice v Rimu

Na ogled stopnice, po katerih je hodil Jezus

22.04.2019, 07:10 Marjana Debevec

V Rimu so po skoraj 300 letih romarjem znova na ogled svete stopnice, po katerih naj bi Jezus stopal na dan svoje obsodbe in smrti na križu. Od začetka 18. stoletja so bile stopnice prekrite z lesom, do 9. junija, ko obhajamo binkošti, pa si jih bodo romarji in obiskovalci lahko ogledali v izvirnem stanju.

Svete stopnice naj bi nekdaj vodile do Poncija Pilata v Jeruzalemu, po njih pa naj bi stopal Jezus, ko so mu sodili pred križanjem. Izročilo pravi, da je stopnice v 4. stoletju v Rim prinesla sv. Helena. Mati cesarja Konstantina naj bi obnovila številna zgodovinska prizorišča v Sveti deželi in odkrila ostanke križa, na katerem je bil križan Jezus.

Svete stopnice v bližini lateranske bazilike je pred več kot 400 leti za javnost prvič odprl papež Sikst V. Leta 1724 jih je Benedikt III. dal prekriti z lesom, da bi zaščitil dotlej že precej obrabljeni marmor, po katerem so v prejšnjih stoletjih stopali verniki. Od takrat stopnic niso več odkrivali do obnove, ki se je začela lansko leto.

Stopnice so bile v času obnove še prekrite z lesom, saj so leto dni obnavljali freske, ki krasijo zidove stopnišča. Slednje vodi do nekdaj zasebne papeške kapele, cerkve sv. Lovrenca. Ko so odkrili deske, pa so pod njimi našli čudovite bele stopnice. Povejmo še to, da se po marmornatih stopnicah lahko romarji povzpnejo samo po kolenih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...