Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Spreminjanje spola pri otrocih: Alarm v VB, ZDA in na Švedskem

13.04.2019, 07:50 Marjana Debevec

Začel se je topiti vrh ledene gore. Po pisanju časnika Times je odpoved dalo pet zdravnikov z oddelka za identiteto spola na edini britanski kliniki, ki otrokom omogoča spremembo spola na stroške zdravstvene zavarovalnice. Zavedli so se namreč, da so nekaterim otrokom napačno ocenili motnje na področju spolne identitete.

Vseh pet omenjenih britanskih zdravnikov je odločalo o tem, kateri otroci naj bi se podvrgli hormonski terapiji za zaviranje pubertete, kar naj bi vodilo do kirurške spremembe spola. Nekateri otroci so se zanjo odločili le zaradi pritiskov iz okolice, češ da so homofobni. Zdravniki pravijo, da bi odpoved dali že prej, vendar so ostali le zato, da bi čim več mladostnikom preprečili škodo, ki jo povzročajo ta zdravila. Times poroča tudi, da je v zadnjih treh letih odpoved dalo še 18 drugih zdravnikov, saj so videli, da ni učinkovitega nadzora nad ugotavljanjem problemov otrok na področju spolne identitete.

Bolnišnica se sicer brani in zatrjuje, da zagotavlja varno zdravljenje in upošteva posebnosti vsakega posameznika. Je pa bilo že v zadnjih mesecih moč opaziti, da se nekaj dogaja. Britanski minister za enake možnosti je začel preiskavo o tem, zakaj se tako veliko najstnikov odloča za spremembo spola. V primerjavi s podatki izpred desetih let je njihovo število naraslo za vrtoglavih 4.400 odstotkov. Nekdanji vodilni zdravnik v omenjeni bolnišnici pa je začel notranjo preiskavo, saj naj se pri odločitvah ne bi dovolj upoštevalo psiholoških in socialnih vzrokov, ki so otroke privedli do te odločitve.

Podobno se dogaja na Švedskem, kjer je izreden porast števila otrok, ki želijo spremeniti biološki spol, in sicer v devetih letih kar za 1900 odstotkov. Obenem pa se mnogi med njimi potem kesajo, ker so šli v ta proces in zdaj potrebujejo terapije za zdravljenje travme.

V ZDA so medtem mejo dajanja hormonov za spreminjanje spola spustili na starost osmih let, kar je po mnenju strokovnjakov nedopustno. Podatki namreč kažejo, da dekleta, ki prejemajo omenjeno terapijo pogosteje trpijo zaradi čustvenih težav, niso zadovoljne s svojimi telesi in se celo samopoškodujejo.

Endokrinologi tudi opozarjajo, da ni objektivnega testa, ki bi pokazal, da gre za probleme na področju spolne identitete. Mnogi, ki so spremenili spol namreč pozneje povedo, da je bila to največja napaka v njihovem življenju. Zdravnike, ki na to opozarjajo, pa pogosto prisilijo k molku.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...