Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež umil noge zapornikom v Regina Coeli (foto: vaticannews.va)
Papež umil noge zapornikom v Regina Coeli

Papež znova v zapor

Svet | 04.04.2019, 14:26 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo tudi letos na veliki četrtek pri maši zadnje večerje umival noge zapornikom, tokrat v zaporu Vellétri blizu Rima. Že petič v svojem šestletnem pontifikatu bo torej ta obred opravil v zaporu.

V zaporu v Velletriju je trenutno skoraj 600 ljudi, od tega je četrtina tujcev, večinoma Romunov, Maročanov in Albancev. Kot je povedal zaporniški kaplan Franco Diamante, se v njem srečujejo z enakimi težavami kot v vseh drugih italijanskih zaporih; prenatrpanostjo in pomanjkanjem osebja. Kljub temu meni, da ohranjajo tradicijo človeškosti. Med zaporniki in osebjem vlada medsebojno spoštovanje. Papežev obisk bo po njegovih besedah prinesel veliko veselje in številne duhovne sadove.

»Prepričan sem, da bo njegov obisk zdravilo proti razočaranjem in družbenemu izključevanju, ki ga občutijo zaporniki. To bo močno prelivanje vere, upanja in ljubezni iz papeževega srca v srce naših zapornikov,« je zaporniški kaplan v Velletriju povedal za Vatican News.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.