Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ustanovo Anin sklad bo prihodnja štiri leta vodil p. Milan Kos

Slovenija | 30.04.2019, 08:42

Ustanovo Anin sklad bo prihodnja štiri leta vodil pater Milan Kos OFM Conv. Nedavno je Konferenca redovnih ustanov Slovenije (KORUS) imenovala novo upravo in nov nadzorni svet ustanove. „Izziv družine danes vidim v tem, da je prostor, kjer otroci doživljajo varnost, vzgojo, predvsem pa dobivajo smernice za njihovo kakovostno življenje v svojem življenju,“ poudarja p. Milan Kos. V soboto, 4. maja, se bodo nekateri člani uprave že srečali z družinami, saj bo v Šentjakobu ob Savi tradicionalno srečanje družin. Namenjeno je druženju, izmenjavi izkušenj, pa tudi predavanju za starše. Srečanje se bo začelo ob 10. uri s sveto mašo, ki jo bo daroval provincial minoritov p. Igor Salmič, ter popoldne nadaljevalo s predavanjem za starše Aleša Čerina o tem, da so otroci dar in ne lastnina, otroci in mladina pa se bodo udeležili delavnic in športnih iger.

Izziv je v tem, da družina nudi priložnost otokom, da se učijo in pripravijo na življenje

Poslanstvo Aninega sklada je v tem, da se resnično trudimo, da bi družinam ponudili možnost predvsem kakovostnega duhovnega življenja. To pomeni, da se lahko udeležijo različnih duhovnih prireditev, kjer bodo dobili tisto, česar drugje ni mogoče dobiti. Predvsem pa, da družinam pomagamo pri njihovem vsakodnevnem življenju, pri težavah s katerimi se srečujejo, da jim pomagamo svetovati, da iščemo pomoči in rešitve, ki bodo njihovo življenje delale lepše, kakovostnejše in bolj bogato. Nenazadnje pa je naša pomoč v tem, da jim po naših zmožnostih, kolikor jih ima ustanova, pomagamo pri njihovem vsakodnevnem življenju,“ poudarja predsednik ustanove p. Milan Kos.

O izzivih, s katerimi se danes srečujejo družine, p. Milan Kos dodaja: „Izziv družine danes vidim v tem, da je prostor, kjer otroci doživljajo varnost, vzgojo, predvsem pa dobivajo smernice za njihovo kakovostno življenje v svojem življenju. Danes je okolica nekako naravnana na težko življenje, in se je treba boriti, predvsem pa niso poudarjeni medsebojni človeški odnosi, ki so potrebni za lepo življenje. Prav zato vidim izziv v tem, da družina nudi priložnost otokom, da se učijo in pripravijo na življenje, ki bo osrečujoče in lepše v njihovi prihodnosti.“ To po njegovih besedah velja tudi za velike družine, saj bo le tako slovenski narod ohranjal svojo prihodnost. „Poznamo našo preteklo zgodovino in potrebno je, da tudi mi storimo tisto, kar je mogoče, da bo prihodnost lepa za naš slovenski narod,“ je povedal.

Želimo, da dihamo skupaj

Predsednik KORUS-a p. Marjan Čuden je dejal, da konferenca vidi v družinah Aninega sklada velik del sebe. „Tako kot redovnice in redovniki nismo sami sebi namen, smo v bližini Boga, imamo na tem svetu poslanstvo, tako kot tudi te družine. Želimo najprej, da dihamo skupaj, ker smo prijatelji družin, in da jim damo del našega duhovnega bogastva,“ je povedal p. Marjan Čuden.

Dosedanja vršilka dolžnosti predsednice uprave Aninega sklada sestra Hermina Nemšak, ki bo v prihodnje opravljala delo blagajničarke in ohranjala stik z družinami ter dobrotniki, pa je vse povabila na bližajoče se srečanje v Šentjakobu in izrazila hvaležnost družinam na eni strani in dobrotnikom na drugi. „Ko vidiš družine z velikimi očmi, z velikim srcem in z odprtimi rokami, potem človek res začuti del nebes,“ je dejala pred srečanjem.

Novi člani uprave in nadzornega sveta

V upravo so bili poleg p. Milana Kosa in s. Hermine Nemšak FBS imenovani še Alen Salihović, ki je postal podpredsednik ustanove, ter članici, mama devetih otrok Nadja Mehle in sestra Irena Novak HMP. Člani nadzornega sveta pa so brat Primož Kovač OFMCap, predsednik, ter članici sestra Marta Rauh HKL in Jelka Pegam.

Pomoč družinam že 21 let

Ustanova Anin sklad si že 21 let let prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so naše finančne možnosti v zadnjih letih precej omejene, pa mesečno vseeno pomagamo še vedno približno 45 družinam. Pomagamo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. V ustanovo je vključenih 200 družin.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno »ozračje« naklonjeno družinskim vrednotam.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...