Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc

Kandidati za Evropski parlament o vsem, razen o politiki

26.04.2019, 08:08

Pred volitvami osmih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament se je danes tudi uradno začela predvolilna kampanja. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Če kandidate v prihodnjih dneh čaka veliko resnih soočenj, pa je v Ljubljani na predvečer začetka kampanje v sklopu Medijske noči NSi potekal pogovorni večer S politiki o vsem, razen o politiki. Kandidati in kandidatke za volitve v Evropski parlament so med drugim spregovorili o načinih sproščanja, življenjskih vodilih ter jutranjih obredih. Nekoliko drugačno soočenje na katerem so udeleženci spregovorili o svojih razvadah, načinih sproščanja in glasbenih okusih je vodil Alen Salihović.

V politiko tudi zaradi očeta

Kandidatke za evropske poslanke so spregovorile tudi o svojih prvih korakih v svet politike. Tako sta Tanja Fajon (SD) in Ljudmila Novak (NSi) dejali, da sta politiko že od malih nog spremljali zaradi aktivnosti očetov. Kot je še povedala Fajonova, se na začetku, ko je konkretno vstopila v politiko, tega najprej niti ni zavedala, Novakova pa je priznala, da se je na začetku težko sprijaznila s svojo novo vlogo in je nekaj časa žalovala za svojim starim poklicem.

Prav tako je v politiko že od malih nog vpeta Angelika Mlinar (SAB), saj kot pravi, koroški Slovenci odraščajo precej bolj politično. Irena Joveva (LMŠ) pa je dejala, da je kot novinarka videla marsikaj, kar se dogaja po Evropi in dodala, da ko dobiš možnost vplivanja na to dogajanje, težko rečeš ne.

Kandidati za evropske poslance
Kandidati za evropske poslance © Twitter Franc Bogovič
Kdo rad dlje spi in kdo pleza?

Glede začetka dneva so tako Franc Bogovič (SDS/SLS), Novakova in Mlinarjeva dejali, da je kava sestavni del jutra. Fajonova prisega na sveže pomaranče, Igor Šoltes (DeSUS) na poslušanje glasbe. Gregor Perič (SMC) si zjutraj privošči vroč tuš ter preveri družabna omrežja, Joveva pa je priznala, da rada čim dlje spi, zaradi česar ima zjutraj približno 10 minut časa, da se pripravi.

Kdo spremlja šport preko televizijskih zaslonov?

Glede načinov sproščanja je Šoltes dejal, da je Slovenija boljša za sproščanje kot Belgija in dodal, da najraje zahaja na Primorsko, veliko časa pa preživi tudi na Gorenjskem. Z izleti v naravi se sprošča tudi Novakova. Bogovič je dejal, da se rad ukvarja s svojo kmetijo. Perič se, ko ima čas, ukvarja s športnim plezanjem, Joveva pa najraje spremlja šport preko televizijskih zaslonov, kot Jeseničanka pa najraje gleda hokej. S tekom in potapljanjem se sprošča Fajonova, a med tednom, ko ima čas pogosto gleda televizijske serije. Z gledanjem serij se sprošča tudi Mlinarjeva.

Življenje je dragoceno in nepredvidljivo, zato je treba izkoristiti vsak dan

Kandidatke in kandidati pa so spregovorili tudi o svojih življenjskih motih. Za Jovevo je ta, da nikoli ne odnehaj. Šoltes pravi, da če zaupaš sebi, ti bodo tudi drugi. Novakovi, ki je skozi kariero zamenjala že nekaj rekov, se zdi pomembno, da dela, kar misli, da je prav. Fajonova pravi, da je življenje dragoceno in nepredvidljivo, zato je treba izkoristiti vsak dan. Bogoviču se zdi najpomembneje, da ostaneš zvest samemu sebi. Mlinarjeva pa meni, da je pogoj za srečo svoboda, pogoj za svobodo pa pogum.

Dogodek je potekal v okviru t. i. Medijske noči NSi, katere namen je združiti medijski in politični svet ter popestriti začetek pomladi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...