Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Število nezakonitih prehodov meje narašča, minister Poklukar miri prebivalce

Slovenija | 25.04.2019, 10:09 Andrej Šinko

Notranji minister Boštjan Poklukar je v Ilirski Bistrici z občani izmenjal poglede o problematiki nezakonitih migrantov. Predstavniki občine, krajevne skupnosti Jelšane in občani so ministru in vodstvu policije predstavili težave, s katerimi se srečujejo, pri čemer je Poklukar zatrdil, da policija dobro varuje mejo, a občanov ni prepričal. Pozvali so k boljšemu varovanju meje, v soboto pa se bodo zbrali na protestu.

Število nezakonitih prestopov državne meje se je v prvih treh mesecih letos v primerjavi z lani povečalo za 150 odstotkov. Na območju PU Koper, kamor spada Ilirska Bistrica jih je bilo zaznanih skoraj 400. »Onesnažujejo okolje, ljudje so v strahu, kaj vse se lahko zgodi, vdirajo na mejnih krajih, dogajajo se stvari, ki za nas niso primerne. Naša varnost je ogrožena. Ljudje si ne upajo, zlasti ženske in mlada dekleta, sprehajati po vasi oziroma v bližini vasi. To ni prav,« je poudaril predsednik krajevne skupnosti Jelšane Ivan Ceglar. Lani je policija zaznala skupno skoraj 10000 nezakonitih prehodov meje. Minister je prebivalcem zagotovil, da policija dobro varuje mejo, a jih ni prepričal.

»Minister in policija poudarjata, da varujejo mejo. Jaz jim verjamem, samo ne zadosti, ker potem se ne bi dogajalo, da so 20 oziroma 30 kilometrov v notranjost občine kupi smeti. To je znak, da ti ljudje prehajajo mejo nekontrolirano.« Prebivalci Jelšan zato pričakujejo, da država okrepi varovanje meje, tako z dodatnimi policisti kot vojaki, če sama tega ni sposobna, pa tudi, da za pomoč zaprosi Evropsko unijo.

V Jelšanah bodo sicer v soboto izvedli tudi protestni shod. »Naš namen je, da nas ljudje slišijo, ker mi smo tukaj prvi prizadeti. Ne moremo čakati, da se nam začne dogajati to, kar se dogaja po svetu. Potrebno je nekaj narediti,« je dejal Ceglar. Župan Emil Rojc pa je pojasnil, da želijo s protestom opozoriti na težave in doseči, da država nameni dodatna sredstva za varovanje meje.

Občani nasprotujejo tudi vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra na mejnem prehodu Jelšane, od ministra pa so dobili zagotovila, da ga za zdaj ne bodo gradili, saj je predviden le v primeru povečanja migracij.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...