Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
SŠK - Slovenska škofovska konferenca (foto: Katoliška cerkev)
SŠK - Slovenska škofovska konferenca

SŠK: Verski delavci morajo sum zlorabe prijaviti policiji

Slovenija | 11.04.2019, 15:14 Marta Jerebič

Slovenska škofovska konferenca je sprejela Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab. Od vseh verskih delavcev zahteva prijavo suma kaznivega dejanja spolne zlorabe na policijo oz. državno tožilstvo.

Slovenska škofovska konferenca se je danes srečala s člani Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri škofovski konferenci. Njen predsednik Alojz Milharčič je škofom predstavil letno poročilo, dr. Andrej Naglič je podal priporočila za zaščito otrok in učinkovitejšo obravnavo sumov spolnega nasilja, mag. Alenka Klemenc pa je predstavila psihološko-svetovalni pomen delovanja skupine.

Sestanek  s kriminalistom

Škofje so se sestali tudi z višjim kriminalističnim inšpektorjem iz Generalne uprave Slovenske policije Gorazdom Jesenkom. Ta jim je predstavil področje spolnih deliktov ter odgovoril na postopkovna in pravna vprašanja s področja zaščite otrok.

Obžalovanje škofov

Škofje obžalujejo kazniva dejanja, ki so jih storili nekateri duhovniki in so s tem prizadeli žrtve, njihove družine in vernike.

Obenem pa so poudarili stališče papeža Frančiška za skupno zavezanost ničelni stopnji tolerance do vseh oblik spolnega nasilja, se dosledno zavzeli za zaščito otrok in izrazili podporo tako žrtvam spolnih zlorab kot tudi vsem duhovnikom in pastoralnim delavcem, ki požrtvovalno delajo z mladimi.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...