Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Politične stranke si bodo kmalu oddahnile

Slovenija | 11.04.2019, 09:26

Če bi sledil načrtom, bi moral Bruselj pred volitvami v Evropski parlament prav danes objaviti novo projekcij razporeditve sedežev. A tega ne bo storil. Do konca maja bo javnosti dostopna le še ena. Najverjetneje so v ozadju te odločitve številni kritični odzivi.

O samoizpolnjujoči in samouničujoči prerokbi

Dozdajšnje projekcije in še ena, ki bo sledila, temeljijo na preseku nacionalnih javnomnenjskih poizvedb. Da jih ne smemo razumeti kot napoved, je za naš radio opozoril sociolog Matej Makarovič. "To ni predikcija. To je prerez stanja v tistem trenutku. Seveda same raziskave vplivajo na publiko. Vplivajo lahko v smislu tega, čemur v sociologiji pravimo Thomasov teorem oziroma samoizpolnjujoča prerokba, v smislu da dober rezultat na nek način lahko sproži tok dogodkov, ki vodi v dejanski dober rezultat. Po drugi strani imamo lahko opravka tudi s tem, čemur rečemo samouničujoča prerokba, ko vera v samoumevno zmago neke stranke preprosto vodi v demobilizacijo njenih potencialnih volivcev, počivanje na lovorikah in s tem v slabši volilni rezultat."

Zmaga gre tistemu, ki uspe zvabiti na volišča

Volitve, ki so pred nami, so tudi zaradi nizke udeležbe nekaj posebnega. Poizvedbe javnega mnenja v kampanji pred njimi tako ne morejo biti preproste, je v eni od nedavnih oddaj Pogovor o poudaril novinar Peter Jančič. "Trenutno se vse stranke zavedajo in to tudi jasno povedo, da na volitvah ne zmaga tisti, ki mu najbolje kažejo javnomnenjske raziskave, sploh ne na evropskih. Zmaga tisti, ki uspe na volišča spraviti največ svojih volivcev."

Še malo in končana bo velika serija volitev

Jančič je prav tako spomnil, da bodo volitve v Evropski parlament v Sloveniji zadnje v veliki seriji, ki so jo sestavljale najprej predsedniške volitve ter nato še državnozborske in lokalne volitve. Del političnih strank je po Jančičevih besedah tudi zato finančno izčrpan, a to ne pomeni, da bo majsko odločanje kakorkoli zatreslo domač parket. "Ne, ker se tam ne bo odločalo o razmerju sil v državnem zboru," je bil jasen Jančič.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...