Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
11.04.2019, 09:26

AVDIO: Politične stranke si bodo kmalu oddahnile

Če bi sledil načrtom, bi moral Bruselj pred volitvami v Evropski parlament prav danes objaviti novo projekcij razporeditve sedežev. A tega ne bo storil. Do konca maja bo javnosti dostopna le še ena. Najverjetneje so v ozadju te odločitve številni kritični odzivi.

O samoizpolnjujoči in samouničujoči prerokbi

Dozdajšnje projekcije in še ena, ki bo sledila, temeljijo na preseku nacionalnih javnomnenjskih poizvedb. Da jih ne smemo razumeti kot napoved, je za naš radio opozoril sociolog Matej Makarovič. "To ni predikcija. To je prerez stanja v tistem trenutku. Seveda same raziskave vplivajo na publiko. Vplivajo lahko v smislu tega, čemur v sociologiji pravimo Thomasov teorem oziroma samoizpolnjujoča prerokba, v smislu da dober rezultat na nek način lahko sproži tok dogodkov, ki vodi v dejanski dober rezultat. Po drugi strani imamo lahko opravka tudi s tem, čemur rečemo samouničujoča prerokba, ko vera v samoumevno zmago neke stranke preprosto vodi v demobilizacijo njenih potencialnih volivcev, počivanje na lovorikah in s tem v slabši volilni rezultat."

Zmaga gre tistemu, ki uspe zvabiti na volišča

Volitve, ki so pred nami, so tudi zaradi nizke udeležbe nekaj posebnega. Poizvedbe javnega mnenja v kampanji pred njimi tako ne morejo biti preproste, je v eni od nedavnih oddaj Pogovor o poudaril novinar Peter Jančič. "Trenutno se vse stranke zavedajo in to tudi jasno povedo, da na volitvah ne zmaga tisti, ki mu najbolje kažejo javnomnenjske raziskave, sploh ne na evropskih. Zmaga tisti, ki uspe na volišča spraviti največ svojih volivcev."

Še malo in končana bo velika serija volitev

Jančič je prav tako spomnil, da bodo volitve v Evropski parlament v Sloveniji zadnje v veliki seriji, ki so jo sestavljale najprej predsedniške volitve ter nato še državnozborske in lokalne volitve. Del političnih strank je po Jančičevih besedah tudi zato finančno izčrpan, a to ne pomeni, da bo majsko odločanje kakorkoli zatreslo domač parket. "Ne, ker se tam ne bo odločalo o razmerju sil v državnem zboru," je bil jasen Jančič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Domači pirhi  (photo: Miša Pušenjak) Domači pirhi  (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

Toni Brinjovc (photo: Rok Mihevc) Toni Brinjovc (photo: Rok Mihevc)

VIDEO: Bolezen je rodovitno polje

»Bolniki so del telesa Cerkve ali ko zbolijo mladi« je nosilna tema 6. dne Radijskega misijona, o kateri je v misijonskem nagovoru razmišljal p. Toni Brinjovc, ki je nekaj let ...

Molitev (photo: Rok Mihevc) Molitev (photo: Rok Mihevc)

Če zaslišiš klic, ga razišči …

Tako pravi mati duhovnika, katehistinja in žena Nadja Mehle, ki je skupaj s šolsko sestro Veroniko Verbič za Radio Ognjišče govorila o pomenu molitve za odgovor na Božji klic. Geslo ...