Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Škof Štumpf: Upam, da ne gre za politično nasprotovanje našemu projektu

Slovenija | 05.04.2019, 07:26

Murskosoboški škof Peter Štumpf je ob 500-letnici reformacije, decembra 2017, ko je mestna občina Murska Sobota v javno uporabo dala ploščad, ki se imenuje Drevored Martina Luthra pozval k postavitvi bronastega kipa sv. Nikolaja v sredi krožišča pred vrtcem Lavra. Prav tako je prosil za pomoč pri ureditvi trga pred stolno cerkvijo in pri postavitvi spomenikov sv. Cirila in Metoda in doprsnih kipov slovenskih narodnih buditeljev.

»Sveti Nikolaj, zavetnik Murske Sobote prihaja ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v soboško krožišče ob stolnici. Tu bo ostal kot pomnik prekmurskih korenin. Kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev. Naročnik pa sta soboška škofija in župnija. Finančno pomoč pri postavitvi tega kipa in kipov petih narodnih buditeljev Franca Ivanocyja, Jožefa Klekla st., Matija Slaviča, Franca Kovačica, Ivana Jeriča, ter kipov svetih bratov Cirila in Metoda je obljubila tudi Mestna občina Murska Sobota. Se veselimo in pričakujemo prihod sv. Nikolaja v to krožišče,« je na družabnem omrežju Facebook zapisal škof. Zanimalo nas je, kako daleč je projekt. Škof je za Radio Ognjišče povedal: »Čakamo konkreten odgovor od občine. Je pa težava v tem, da so v to igro vstopili predstavniki spomeniškega varstva, kajti zahtevajo pregled in tudi raziskavo zemljišča pred stolnico, ker domnevajo, da naj bi tukaj mimo šla rimska cesta. Čeprav mislim, da je bil ta trg v tisoč letih prekopan kar nekajkrat, in kar se je našlo, se je našlo. Zato upam, da ne gre za kakšno politično nasprotovanje temu našemu projektu ob tej 100-letnici priključitve prekmurskih Slovencev.«

Z vprašanjem ali občina predvideva kakšna sredstva in kako je s sodelovanjem in ureditvijo trga pred stolnico smo se obranili tudi na občino Murska Sobota, kjer so nam posredovali naslednji odgovor: »Spoštujemo prispevek in vlogo katoliških duhovnikov na pariški mirovni konferenci leta 1919, kjer se je odločalo o usodi Prekmurja. Tudi zaradi tega je mestni svet Mestne občine Murska Sobota v okviru proračuna za leto 2019 sprejel odločitev, da se izvede javni razpis oziroma poziv za sofinanciranje postavitev novih umetniških del oziroma kipov oseb, ki so zaslužne za priključitev Prekmurja in združitev z matičnim narodom. Predvidena vrednost razpisa oziroma poziva znaša 100.000,00 EUR.«

Govor škofa Petra Štumpfa, 6. decembra 2017

Spoštovani gospod župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, svetnice in svetniki Mestne občine Murska Sobota, škof Evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji mag. Geza Filo, častni škof mag. Geza Erniša, duhovnik evangeličanske cerkvene občine v Murski Soboti mag. Leon Novak ter evangeličanske duhovnice in duhovniki, stolni kaplan Goran Merica, spoštovane občanke in občani Murske Sobote ter prijatelji sv. Nikolaja in reformatorja Martina Luthra!

Danes je praznik sv. Nikolaja. Tudi množično obiskano ?Miklošovo senje? nam govori o tem, da je sv. Nikolaj nebeški zavetnik Murske Sobote vsaj 800 let. Znana je legenda, da je Nikolaj zvedel za stisko obubožanega plemiča, ki bi moral zato, da bi se rešil smrti pred lakoto, svoje tri hčere prepustiti prostituciji. Nikolaj je tako ponoči trikrat zapored vrgel veliko vsoto denarja v očetovo hišo, da bi vse tri hčerke obvaroval pred to usodo. Ko se oče tretjo noč zbudi in tako spozna svojega dobrotnika ter hoče pred njim poklekniti, ga Nikolaj ustavi in zaprosi, naj nikomur nič ne pove.

Nikolaj želi delovati skrivaj. Tudi oče povečini skrbi za svoje otroke tako, da ti niti ne opazijo njegove ljubezni, ki osvobaja, varuje in opogumlja. Očetovska ljubezen nas izzove in privablja življenje v nas. Tako povsem ustreza podobi sv. Nikolaja, ki na svoj praznik obišče otroke, jim pokaže ogledalo njihovega življenja ter jih nato obdari z očetovskimi darovi. Lepa navada je, da se tudi odrasli na ta dan obdarujemo in drug drugemu posladkamo življenje ter tudi sami izkusimo nekaj sladkosti očetovske ljubezni živega Boga.

Ob 500-letnici Reformacije je sv. Nikolaj tudi tukaj v Murski Soboti pokazal na pomen ekumenske pozornosti in tako Mestna občina Murska Sobota na njegov praznik izroča v javno uporabo ploščad, ki se imenuje Drevored Martina Luthra. Obletnice torej lahko pomenijo priložnost za nove pridobitve, ki so v korist občank in občanov ter nas spominjajo in opominjajo na naše dedne časti.

Čez dve leti, torej 2019, bomo v Pomurju obhajali 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Takrat bodo tudi v Murski Soboti pomembna dogajanja. Prosim gospoda župana in mestno občino Murska Sobota za postavitev bronastega kipa sv. Nikolaja v Murski Soboti sredi krožišča iz bakovske strani, ki je tudi blizu katoliškega župnišča in stolnice.

Prav tako gospoda župana in mestno občino Murska Sobota prosim za pomoč pri ureditvi trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja ter pomoč pri postavitvi na tem trgu spomenikov sv. Cirila in Metoda in doprsnih kipov slovenskih narodnih buditeljev, katoliških duhovnikov, ki so bili odločilni za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: tišinskega župnika in soboškega dekana dr. Francija Ivanocyja, urednika slovenskega katoliškega časopisja Jožefa Klekla st., rektorja ljubljanske univerze dr. Matije Slaviča, zgodovinarja dr. Franca Kovačiča ter soboškega župnika in generalnega vikarja za Prekmurje Ivana Jeriča.

Trg pred stolnico bi radi poimenovali po zavetniku soboške stolne cerkve sv. Nikolaju. Vse te pridobitve bi potem seveda blagoslovili na praznik sv. Nikolaja, 6. decembra 2019.

Menim, da bi tudi takšna obeležja v prometnem krožišču in pred soboško cerkvijo sv. Nikolaja pomenila povsem logično nadaljevanje urejevanja urbane podobe Murske Sobote, ki je zmeraj znala upoštevati različne verske danosti, ki mestu dajejo poseben značaj ekumenskega soglasja in sožitja, kar pa je poznano, spoštovano in celo občudovano v Sloveniji in daleč po svetu. Danes se v tej urbani pridobitvi veselimo evangeličanske tradicije. Moja velika želja je, da bi se čez dve leti veselili tudi urbane pridobitve katoliške tradicije.

Ob današnjem prazniku sv. Nikolaja in otvoritvi ploščadi Drevored Martina Luthra vsem občankam in občanom Murske Sobote želim sporočiti: Dobro je, da obstajate. Upajte si živeti svoje življenje. Zato bodite veseli. Naj vam bodo blagodejni prazniki sv. Nikolaja, božiča, Dneva samostojnosti in enotnosti ter prihajajočega novega leta 2018.

Mir in blagoslov naj bosta vedno z nami vsemi!

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...