Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Kmetje v Pomurju si, prej kot nizkih odškodnin, želijo odstranitev panelne ograje na meji

03.04.2019, 14:28

Država je po migrantskem valu na številnih odsekih meje s Hrvaško postavila novo panelno ograjo. Ponekod ta seže tudi na kmetijska zemljišča. Zaradi tega je upad pridelka nekoliko manjši, še naprej pa je oteženo delo na kmetijskih površinah. Kmetje iz Pomurja so za izpad od države prejeli od 20 do 50 evrov na leto. Za postavitev ograje pa je država do maja lani odštela skoraj 14 milijonov.

V Razkrižju, kjer panelna ograja ne gre po mejni črti, ampak ponekod kar sto metrov v slovensko ozemlje, so se nekateri kmetje obrnili tudi na občino. Kot nam je povedal župan Stanko Ivanušič, si prej kot to nizke odškodnine, želijo odstranitev panelne ograje. Župan je še povedal, da je bilo s prejšnjo vlado na tem področju dobro sodelovanje, z novo pa se je to spremenilo.

Z vprašanji, po kakšnih kriterijih dodeljujejo odškodnino, kdo je do nje upravičen in koliko teh odškodnin je bilo izplačanih, smo se najprej obrnili na kmetijsko ministrstvo. Odgovorili so nam, da so za te odgovore pristojni na ministrstvou za notranje zadeve, od koder odgovora do sklepa redakcije nismo prejeli. So pa v službah kmetijskega ministrstva odgovorili, da niso izplačevali odškodnin zaradi žičnate ograje na kmetijskih zemljiščih.

»Kmetje so k nam lahko oddali le vlogo za uveljavljanje višje sile, če zaradi ograje na kmetijskih površinah niso mogli izvajati kmetijske dejavnosti in tako izpolniti predpisanih pogojev za pridobitev sredstev za posamezne ukrepe. Navodila so bila izdana leta 2016 in takrat je šlo zgolj za uveljavljanje višje sile pri pridobitvi drugih sredstev, in ne za odškodnine,« so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...