Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Kristusovo vstajenje je začetek novega življenja za vsakega človeka

Svet | 21.04.2019, 16:06

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč! Danes Cerkev obnavlja oznanilo prvih učencev: Jezus je vstal! In od ust do ust ter od srca do srca odmeva povabilo k hvalnici: Aleluja! Aleluja! Na jutro velike noči, ki je večna mladost Cerkve in vsega človeštva.

Tako je papež Frančišek danes vsakemu od nas namenil začetne besede svoje nedavne apostolske spodbude, posvečene še posebej mladim. Da Kristus živi, je zagotovil prav v uvodu svoje letošnje velikonočne poslanice, ki jo je opoldne izrekel iz osrednje lože bazilike svetega Petra v Vatikanu. Še prej je na trgu pred njo vodil evharistično bogoslužje. Nepregledni množici romarjev, ki je segala vse do Tibere, je zagotovil, da je Kristus naše upanje in najlepša mladostnost tega sveta. "Vse, česar se on dotakne, postane mlado, postane novo, se napolni z življenjem."

Vstali je vedno ob nas

Papež Frančišek je v nadaljevanju velikonočne poslanice spregovoril o Kristusovi vztrajni bližini in dejal, da je Vstali vedno ob nas, četudi se mi od njega oddaljimo. Kliče nas in pričakuje, da se z njim znova povežemo. "Kristusovo vstajenje začetek novega življenja za vsakega človeka, ker se resnična sprememba vedno začenja v srcu, v vesti. A je velika noč tudi začetek novega sveta, osvobojenega od suženjstva grehu in smrti. Je začetek sveta, ki bo končno odprt za Božje kraljestvo, kraljestvo ljubezni, miru in bratstva," je spomnil sveti oče.

Vstali naj prinese mir in sožitje

Naštel je države, ki naj jim Vstali prinese mir in medsebojno sožitje. Spomnil je na Bližnji vzhod: Sirijo, Izrael in Palestino ter nato na afriško celino, zlasti na Južni Sudan, Libijo, Burkino Faso, Mali, Niger in Kamerun. Prebivalcem vzhodne Ukrajine je zaželel, naj Gospod opogumi pobude, ki so usmerjene k uresničitvi trajnega miru. Ob pogledu na ameriško celino se je ustavil predvsem pri Venezueli. "Naj Gospod nosilcem politične odgovornosti da, da se bodo lotili naporov za končanje socialnih krivic, zlorab ter nasilja in bodo naredili konkretne korake v smeri ozdravitve razdeljenosti in se prebivalstvu nudi potrebna pomoč," je prosil. Omenil je še Nikaragvo. Želi, da bi država v kratkem miroljubno rešila svoje probleme.

Gospod naj nas ne najde hladnih in brezbrižnih

Proti koncu letošnje velikonočne poslanice je papež Frančišek izrazil iskreno prošnjo, naj nas vpričo tolikega trpljenja našega časa Gospod življenja ne najde hladnih in brezbrižnih ter naj iz nas naredi graditelje mostov in ne zidov. Sveti oče je zbrane na Trgu svetega Petra v Vatikanu in vse, ki so bili s tamkajšnjim dogajanjem povezani prek medijev, povabil, naj se pustimo prenoviti Kristusu, ki živi ter je upanje in mladost za vsakega od nas in za ves svet.

Sveti oče je spomnil na cvetje iz Slovenije

Papež Frančišek se je toplo zahvalil za podarjeno cvetje. "Na tem trgu veselje velike noči simbolizira cvetje, ki tudi letos prihaja z Nizozemske. V baziliki svetega Petra pa je cvetje iz Slovenije. Velika zahvala donatorjem tega čudovitega cvetličnega poklona." Kot je znano, notranjost vatikanske bazilike že več let okrašujeta Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič. Letos je iz Slovenije prišlo 300 belih orhidej, trg pa krasi 55 tisoč rož z Nizozemske.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...