Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež s posvečenimi v Maroku (foto: Vatican news)
Papež s posvečenimi v Maroku

»Dialog ni moda, ampak krščanski način življenja«

Svet | 31.03.2019, 13:01 Marjana Debevec

Današnji dan je v Maroku posvečen majhni katoliški skupnosti, ki živi in pričuje v tej večinsko muslimansko državi. Cerkev ne raste zaradi širjenja nauka, ampak zaradi našega načina življenja z Jezusom in z drugimi, je duhovnikom, redovnikom in redovnicam dejal papež. Tako je privlačna, je sol in luč za svet.

Biti kristjani pomeni srečati se z Jezusom, zavedati se, da smo ljubljeni od Boga. Po tem bodo vsi spoznali, da smo njegovi učenci, če bomo imeli ljubezen med seboj, je malo številčni skupnosti katoličanov v Maroku dejal papež Frančišek. Spomnil je na besede papeža Pavla VI. o nujnosti dialoga, ki ni le današnja ni moda, ali pa metoda, da bi osvojili čim več ljudi. Dialog je način življenja naše vere. Jezus je namreč vstopil v dialog prijateljstva z nami.

»Kristjan se v teh deželah naučiti biti živi zakrament dialoga, ki ga želi Bog začeti z vsakim človekom, v vsaki situaciji, v kateri se znajde,« je dejal sveti oče. Ta dialog naj bi živeli kot Jezus, s ponižno ljubeznijo, brez interesa in omejitev. Tako bo Cerkev prispevala k bratstvu med vsemi ljudmi.

Tega nas uči tudi molitev Oče naš, ki ne ločuje in nikogar ne odrini. Povabil jih je, naj gredo tako naprej in bodo še posebej blizu tistim, ki jih družba pogosto pusti zadaj. Vedno služite pravičnosti in miru, vzgoji otrok in mladih, zaščiti in spremljanju ostarelih, šibkih, invalidnih in zatiranih, je posvečenim v Maroku še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.