Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Vidim najprej greh ali grešnika kot osebo?

Svet | 30.03.2019, 11:04 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne pristopil k spovedi in nato v baziliki svetega Petra tudi sam spovedoval vernike. Še prej je tam vodil spokorno bogoslužje, ki je bilo del pobude »24 ur za Gospoda«. Zbranim je zatrdil, da je Božje odpuščanje znamenje veliko večje ljubezni kot je lahko velik katerikoli greh človeka.

Papež je izhajal iz evangeljskega odlomka o Jezusovem srečanju s prešuštnico in poudaril, da Jezus najprej vidi osebo, grešnika, šele potem njegov greh. »Jaz, ti, vsak od nas pride prvi v Božje srce: pridemo preden pridejo tja naši grehi, pravila, sodbe in naši padci. Prosimo milosti, da bi imeli podoben pogled, kot ga ima Jezus, kjer pred grehom z ljubeznijo vidimo grešnika, pred napako tistega, ki je naredil narobe, pred njegovo zgodbo osebo.«

Samo Bog s svojo ljubeznijo odstrani grehe iz naših srca in nam obljubi, da bomo znova živeli. Zato je vse vernike povabil, naj naredimo prostor Gospodu.

Po spovedi se vsi naši grehi stekajo v Božje usmiljenje. Zato bi bilo po papeževih besedah lepo po spovedi ostati nekaj trenutkov v tišini, da bi se spomnili te nežnosti in da bi znova okusili mir in svobodo.

Dodajmo še, da bomo v Sloveniji pobudo 24 ur za Gospoda obhajali na cvetni petek, ko bo v okviru radijskega misijona tudi spovedni dan.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...