Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: ARO)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

Pravila za zaščito mladoletnih za rimsko kurijo in Vatikan

29.03.2019, 12:53 Marta Jerebič

Vatikan je objavil tri papeževe dokumente za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih, ki veljajo za rimsko kurijo in mesto Vatikan.

Njegovi poudarki so naslednji:

Uradniki so dolžni naznaniti spolne zlorabe pristojnim oblastem; kdor tega ne bo storil, bo kaznovan; zlorabitelje bodo odstavili s položaja; kategorija ’ranljivi odrasli’ je izenačena z mladoletnimi; rok zastaranja je 20 let, od trenutka, ko je žrtev dopolnila 18 let starosti; ustanovili bodo službo za pomoč žrtvam in preverjali nove zaposlene.

Dokumenti so prvi sad srečanja za zaščito mladoletnih, ki je februarja potekalo v Vatikanu, in jasen korak v boju proti spolnim zlorabam, je poudaril uredniški direktor vatikanskih medijev, Andrea Tornielli.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...