Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Vatikan; Bazilika sv. Petra (foto: ARO)
Vatikan; Bazilika sv. Petra

Pravila za zaščito mladoletnih za rimsko kurijo in Vatikan

29.03.2019, 12:53 Marta Jerebič

Vatikan je objavil tri papeževe dokumente za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih, ki veljajo za rimsko kurijo in mesto Vatikan.

Njegovi poudarki so naslednji:

Uradniki so dolžni naznaniti spolne zlorabe pristojnim oblastem; kdor tega ne bo storil, bo kaznovan; zlorabitelje bodo odstavili s položaja; kategorija ’ranljivi odrasli’ je izenačena z mladoletnimi; rok zastaranja je 20 let, od trenutka, ko je žrtev dopolnila 18 let starosti; ustanovili bodo službo za pomoč žrtvam in preverjali nove zaposlene.

Dokumenti so prvi sad srečanja za zaščito mladoletnih, ki je februarja potekalo v Vatikanu, in jasen korak v boju proti spolnim zlorabam, je poudaril uredniški direktor vatikanskih medijev, Andrea Tornielli.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...