Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. Peter Tabichi prejema nagrado (foto: Vatican News)
p. Peter Tabichi prejema nagrado

Najboljši učitelj sveta je frančiškan iz Kenije

Svet | 25.03.2019, 17:21 Marjana Debevec

Kenijski frančiškan Peter Tabichi je dobil nagrado vredno milijon dolarjev za najboljšega učitelja sveta. P. Tabichi poučuje matematiko in fiziko v neki revni vasi v Keniji, kjer je 30 odstotkov njegovih učencev na robu preživetja.

Govori manj in delaj več’, je geslo afriškega učitelja, ki si je med 40 tisoč kandidati z vsega sveta in 50 finalisti zaslužil prestižno nagrado. Podeljuje jo fundacija pod pokroviteljstvom premierja iz Dubaja.

Nagrado prejme tisti učitelj, ki svoj poklic po mnenju komisije najbolje opravlja, obenem pa s svojim delovanjem pozitivno vpliva na lokalno skupnost. Denar, ki ga je prejel, bo namenjen didaktičnim dejavnostim v njegovi vasi. "Nagrada ni priznanje meni, ampak mladim te velike celine," je dejal p. Tabichi, saj govori o tem, da je na svetu vse mogoče doseči. "Iz Afrike bodo nekega dne prišli znanstveniki, inženirji in podjetniki, katerih imena bodo znana na vseh koncih sveta. Dekleta pa bodo dala velik prispevek tej zgodovini," je še dejal ob prejemu nagrade.

P. Peter Tabichi je s svojim žarom znal vzbuditi zaupanje v študentih ter jih spodbuditi k zavzetosti. Naučil jih je novih metod vzgoje kmetijskih proizvodov in premagovanja suše. Zaradi svojega dela so dobili številne nacionalne in mednarodne nagrade. Z ustanovitvijo kluba za mir pa je p. Tabichi uspel tudi zmanjšati napetosti med različnimi etnijami v vasi. Vedno je deloval tudi v prid revnim, katerim namenja 80 odstotkov svoje plače.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...