Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Pomoč Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju po ciklonu

Svet | 21.03.2019, 09:22 Petra Stopar

Države na jugovzhodu Afrike je nedavno prizadel tropski ciklon Idai, ki je zahteval že tristo življenj. Zaradi posledic se je tudi Karitas vključila v zbiranje sredstev za najnujnejšo človekoljubno pomoč. Na prizadete in žrtve se je v molitvi spomnil tudi papež Frančišek.

Združeni narodi so včeraj opozorili, da bi lahko bil ciklon Idai ena najhujših naravnih katastrof na jugu Afrike, kar jih pomnijo. Zato so članice OZN pozvali k izdatni finančni pomoči. »To bi lahko bila ena najhujših naravnih katastrof na jugu Afrike, kar jih človek pomni, tako da bo treba veliko narediti,« je povedal tiskovni predstavnik Združenih narodov Farhan Haq. »Ne poznamo še obsega škode, da bi ocenili, koliko pomoči bo potrebne, a to bodo velike vsote,« je poudaril. Združeni narodi so sicer že v torek sprostili 20 milijonov dolarjev iz sklada za nujno pomoč.

Po zadnjih podatkih je Idai v Mozambiku terjal najmanj 202 smrtni žrtvi. Po navedbah Mednarodnega združenja društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je sicer tam več tisoč ljudi še vedno ujetih na drevesih in strehah, kjer čakajo, da jih rešijo. Vseh ne morejo pobrati, zato imajo prednost otroci, nosečnice in poškodovani.

V Zimbabveju pa je po zadnjih podatkih umrlo sto ljudi, vendar bi se lahko število žrtev zvišalo na tristo, saj jih več kot dvesto še pogrešajo. Neurje je prizadelo petnajst tisoč prebivalcev. Tropski ciklon v Malaviju ni zahteval smrtnih žrtev, je pa prizadel približno milijon ljudi. Kakih osemdeset tisoč jih je moralo zapustiti domove.

Tudi na Slovenski karitas so se spomnili na prizadete in povezali s tamkajšnjimi humanitarnimi sodelavci. »Posledice ciklona Idai bodo lahko najhujše od vseh katastrof v zadnjih desetletjih. Naše osebje, ki je že na območju nesreče, ima sedaj prednostno nalogo pri reševanju ljudi, nastanitvi in popisu potreb. Kar ljudje sedaj nujno potrebujejo, so hrana, voda, sanitarije, zavetje in semena. Sami nimamo finančnih sredstev, da bi vse to lahko omogočili, zato vas prosimo za pomoč,« je povedal Antoni Anosso iz Caritas Mozambik.

Državni uradniki pa so po navedbah Karitas povedali, da je 90 odstotkov mesta Beira, ki je pristaniško mesto s pol milijona ljudi, uničenega. Caritas Mozambik je že naročila 1500 ponjav za izgradnjo začasnih bivališč, ki bodo v teh dneh nameščeni v Beiri. Za pomoč ljudem so tja včeraj že poslali dve ekipi sodelavcev iz Maputa. Kdor bi želel pomagati pri prizadevanjih lokalnih Karitas na prizadetih območjih, lahko svoj dar nakaže na:

SLOVENSKA KARITAS

Kristanova ulica 1

TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 610

Namen: CIKLON AFRIKA

Prispevek v višini 5 evrov je mogoče posredovati s SMS sporočilom z vsebino KARITAS5 na 1919. Darujete lahko tudi preko tega obrazca.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu