Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko

Pomoč Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju po ciklonu

21.03.2019, 09:22 Petra Stopar

Države na jugovzhodu Afrike je nedavno prizadel tropski ciklon Idai, ki je zahteval že tristo življenj. Zaradi posledic se je tudi Karitas vključila v zbiranje sredstev za najnujnejšo človekoljubno pomoč. Na prizadete in žrtve se je v molitvi spomnil tudi papež Frančišek.

Združeni narodi so včeraj opozorili, da bi lahko bil ciklon Idai ena najhujših naravnih katastrof na jugu Afrike, kar jih pomnijo. Zato so članice OZN pozvali k izdatni finančni pomoči. »To bi lahko bila ena najhujših naravnih katastrof na jugu Afrike, kar jih človek pomni, tako da bo treba veliko narediti,« je povedal tiskovni predstavnik Združenih narodov Farhan Haq. »Ne poznamo še obsega škode, da bi ocenili, koliko pomoči bo potrebne, a to bodo velike vsote,« je poudaril. Združeni narodi so sicer že v torek sprostili 20 milijonov dolarjev iz sklada za nujno pomoč.

Po zadnjih podatkih je Idai v Mozambiku terjal najmanj 202 smrtni žrtvi. Po navedbah Mednarodnega združenja društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je sicer tam več tisoč ljudi še vedno ujetih na drevesih in strehah, kjer čakajo, da jih rešijo. Vseh ne morejo pobrati, zato imajo prednost otroci, nosečnice in poškodovani.

V Zimbabveju pa je po zadnjih podatkih umrlo sto ljudi, vendar bi se lahko število žrtev zvišalo na tristo, saj jih več kot dvesto še pogrešajo. Neurje je prizadelo petnajst tisoč prebivalcev. Tropski ciklon v Malaviju ni zahteval smrtnih žrtev, je pa prizadel približno milijon ljudi. Kakih osemdeset tisoč jih je moralo zapustiti domove.

Tudi na Slovenski karitas so se spomnili na prizadete in povezali s tamkajšnjimi humanitarnimi sodelavci. »Posledice ciklona Idai bodo lahko najhujše od vseh katastrof v zadnjih desetletjih. Naše osebje, ki je že na območju nesreče, ima sedaj prednostno nalogo pri reševanju ljudi, nastanitvi in popisu potreb. Kar ljudje sedaj nujno potrebujejo, so hrana, voda, sanitarije, zavetje in semena. Sami nimamo finančnih sredstev, da bi vse to lahko omogočili, zato vas prosimo za pomoč,« je povedal Antoni Anosso iz Caritas Mozambik.

Državni uradniki pa so po navedbah Karitas povedali, da je 90 odstotkov mesta Beira, ki je pristaniško mesto s pol milijona ljudi, uničenega. Caritas Mozambik je že naročila 1500 ponjav za izgradnjo začasnih bivališč, ki bodo v teh dneh nameščeni v Beiri. Za pomoč ljudem so tja včeraj že poslali dve ekipi sodelavcev iz Maputa. Kdor bi želel pomagati pri prizadevanjih lokalnih Karitas na prizadetih območjih, lahko svoj dar nakaže na:

SLOVENSKA KARITAS

Kristanova ulica 1

TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 610

Namen: CIKLON AFRIKA

Prispevek v višini 5 evrov je mogoče posredovati s SMS sporočilom z vsebino KARITAS5 na 1919. Darujete lahko tudi preko tega obrazca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...