Slavi Košir
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Mladi v Panami (foto: Vatican News)
Mladi v Panami

Papež jutri k Mariji v Loreto

24.03.2019, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri v svetišču v Loretu podpisal posinodalno spodbudo o mladih in zbrane tudi nagovoril. Medtem pa se približno 1.600 mladih iz več kot 40 držav udeležuje mednarodnega ekumenskega srečanja v Bejrutu. Ob jutrišnjem prazniku Marijinega oznanjenja se jim bodo pridružili tudi mladi muslimani.

Ekumensko srečanje pripravljajo libanonske Cerkve, Svet Cerkva na Bližnjem vzhodu in taizejska skupnost. Večina udeležencev je mladih kristjanov, pripadnikov različnih verskih skupnosti v deželah Bližnjega vzhoda. Na jutrišnji praznik Marijinega oznanjenja bodo mladi kristjani povabili tudi mlade muslimane, da bi se skupaj udeležili slovesnosti v čast Devici Mariji.

V Libanonu je praznik Marijinega oznanjenja od leta 2010 državni praznik, ki naj bi kristjanom in muslimanom nudil možnost za srečanje v znamenju skupnega češčenja Marije. Na ta praznik v različnih delih države predvsem v Marijinih svetiščih vsako leto prirejajo slovesnosti.

Marija pa tudi sicer povezuje obe verstvi. Zato na mednarodni papeški marijanski akademiji maja pripravljajo študijski dan o češčenju Marije v krščanstvu in islamu. Predsednik omenjene akademije p. Stefano Cecchin poudarja, da tako kristjani kot tudi muslimani Marijo ljubijo.

V Koranu je Mariji posvečeno celotno poglavje, islam pa tudi brani njeno deviškost. Marija je namreč za muslimane najpomembnejša ženska, šele potem ji sledijo druge. Tudi ta študijski dan bo torej korak k dialogu in spoznavanju drug drugega.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...