Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Mladi v Panami (foto: Vatican News)
Mladi v Panami

Papež jutri k Mariji v Loreto

24.03.2019, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri v svetišču v Loretu podpisal posinodalno spodbudo o mladih in zbrane tudi nagovoril. Medtem pa se približno 1.600 mladih iz več kot 40 držav udeležuje mednarodnega ekumenskega srečanja v Bejrutu. Ob jutrišnjem prazniku Marijinega oznanjenja se jim bodo pridružili tudi mladi muslimani.

Ekumensko srečanje pripravljajo libanonske Cerkve, Svet Cerkva na Bližnjem vzhodu in taizejska skupnost. Večina udeležencev je mladih kristjanov, pripadnikov različnih verskih skupnosti v deželah Bližnjega vzhoda. Na jutrišnji praznik Marijinega oznanjenja bodo mladi kristjani povabili tudi mlade muslimane, da bi se skupaj udeležili slovesnosti v čast Devici Mariji.

V Libanonu je praznik Marijinega oznanjenja od leta 2010 državni praznik, ki naj bi kristjanom in muslimanom nudil možnost za srečanje v znamenju skupnega češčenja Marije. Na ta praznik v različnih delih države predvsem v Marijinih svetiščih vsako leto prirejajo slovesnosti.

Marija pa tudi sicer povezuje obe verstvi. Zato na mednarodni papeški marijanski akademiji maja pripravljajo študijski dan o češčenju Marije v krščanstvu in islamu. Predsednik omenjene akademije p. Stefano Cecchin poudarja, da tako kristjani kot tudi muslimani Marijo ljubijo.

V Koranu je Mariji posvečeno celotno poglavje, islam pa tudi brani njeno deviškost. Marija je namreč za muslimane najpomembnejša ženska, šele potem ji sledijo druge. Tudi ta študijski dan bo torej korak k dialogu in spoznavanju drug drugega.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...