Jure Sešek
Andrej Jerman
Andrej Šinko
Mladi v Panami (foto: Vatican News)
Mladi v Panami

Papež jutri k Mariji v Loreto

24.03.2019, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri v svetišču v Loretu podpisal posinodalno spodbudo o mladih in zbrane tudi nagovoril. Medtem pa se približno 1.600 mladih iz več kot 40 držav udeležuje mednarodnega ekumenskega srečanja v Bejrutu. Ob jutrišnjem prazniku Marijinega oznanjenja se jim bodo pridružili tudi mladi muslimani.

Ekumensko srečanje pripravljajo libanonske Cerkve, Svet Cerkva na Bližnjem vzhodu in taizejska skupnost. Večina udeležencev je mladih kristjanov, pripadnikov različnih verskih skupnosti v deželah Bližnjega vzhoda. Na jutrišnji praznik Marijinega oznanjenja bodo mladi kristjani povabili tudi mlade muslimane, da bi se skupaj udeležili slovesnosti v čast Devici Mariji.

V Libanonu je praznik Marijinega oznanjenja od leta 2010 državni praznik, ki naj bi kristjanom in muslimanom nudil možnost za srečanje v znamenju skupnega češčenja Marije. Na ta praznik v različnih delih države predvsem v Marijinih svetiščih vsako leto prirejajo slovesnosti.

Marija pa tudi sicer povezuje obe verstvi. Zato na mednarodni papeški marijanski akademiji maja pripravljajo študijski dan o češčenju Marije v krščanstvu in islamu. Predsednik omenjene akademije p. Stefano Cecchin poudarja, da tako kristjani kot tudi muslimani Marijo ljubijo.

V Koranu je Mariji posvečeno celotno poglavje, islam pa tudi brani njeno deviškost. Marija je namreč za muslimane najpomembnejša ženska, šele potem ji sledijo druge. Tudi ta študijski dan bo torej korak k dialogu in spoznavanju drug drugega.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...