Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Meta Potočnik
V pogovoru z dr. Vincenzom Defilippisom (foto: Rok Mihevc)
V pogovoru z dr. Vincenzom Defilippisom

AVDIO: Defilippis: Papež ima pogum povedati resnico o človeku

17.03.2019, 07:20 Marjana Debevec

V Ljubljani se bo danes sklenilo zasedanje Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj. Njen predsednik dr. Vincenzo Defilippis je za naš radio povedal, da je njihovo delo povezano s Cerkvijo in papeži, vplivajo pa tudi na delo komisij Evropskega parlamenta. V pogovoru pa smo ga povprašali predvsem o izzivu legalizacije evtanazije.

Ob 6. obletnici izvolitve papeža Frančiška smo Defilippisa vprašali, kakšne spodbude jim namenja tokratni Petrov naslednik. »Sveti oče je izjemen. Je resnično preroško znamenje za današnji čas. Pogum ima povedati resnico o človeku brez kakršnegakoli pogojevanja. Prešli smo iz pred koncilskega pogleda, ki nas je v preteklosti bolj vezal na obrede in običaje kot na pričevanje, k Cerkvi, ki je resnična pristna priča evangelija«.

Papež nas po njegovih besedah odločno kliče k pričevanju evangelija v vsakem času in v vsaki okoliščini; vabi nas, da se iztrošimo za druge in on prvi tako ravna.

»Nikoli ne smemo pozabiti, da koncil vabi nas laike k veliki odgovornosti, da bi zemeljske stvari urejali po Božjem načrtu. Na nas je torej v današnjem času storiti to, da se ne bo nihče počutil tako samega, da bi želel umreti, ker ni nikogar ob njem. Želimo namreč pričevati po zgledu dobrega Samarijana«, je ob polemikah o uzakonitvi evtanazije zatrdil Vincenzo Defilippis.

»Ne pozabimo, da je dobri Samarijan postal bližnji popolnemu neznancu le zato, ker je bil človek, ne glede na njegovo politično ali versko prepričanje, ne glede na njegove življenjske odločitve, pa naj so bile dobre ali slabe. Kristjani smo torej povabljeni biti blizu. Jezus je bil in je še vedno revolucionar toliko, kolikor mu pustimo, da deluje preko nas v tem času«, je prepričan predsednik Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj.

Dr. Vincenzo Defilippis
Dr. Vincenzo Defilippis © Rok Mihevc

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...