Matjaž Merljak
Marko Zupan
Rok Mihevc
V pogovoru z dr. Vincenzom Defilippisom (foto: Rok Mihevc)
V pogovoru z dr. Vincenzom Defilippisom
17.03.2019, 07:20 Marjana Debevec

AVDIO: Defilippis: Papež ima pogum povedati resnico o človeku

V Ljubljani se bo danes sklenilo zasedanje Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj. Njen predsednik dr. Vincenzo Defilippis je za naš radio povedal, da je njihovo delo povezano s Cerkvijo in papeži, vplivajo pa tudi na delo komisij Evropskega parlamenta. V pogovoru pa smo ga povprašali predvsem o izzivu legalizacije evtanazije.

Ob 6. obletnici izvolitve papeža Frančiška smo Defilippisa vprašali, kakšne spodbude jim namenja tokratni Petrov naslednik. »Sveti oče je izjemen. Je resnično preroško znamenje za današnji čas. Pogum ima povedati resnico o človeku brez kakršnegakoli pogojevanja. Prešli smo iz pred koncilskega pogleda, ki nas je v preteklosti bolj vezal na obrede in običaje kot na pričevanje, k Cerkvi, ki je resnična pristna priča evangelija«.

Papež nas po njegovih besedah odločno kliče k pričevanju evangelija v vsakem času in v vsaki okoliščini; vabi nas, da se iztrošimo za druge in on prvi tako ravna.

»Nikoli ne smemo pozabiti, da koncil vabi nas laike k veliki odgovornosti, da bi zemeljske stvari urejali po Božjem načrtu. Na nas je torej v današnjem času storiti to, da se ne bo nihče počutil tako samega, da bi želel umreti, ker ni nikogar ob njem. Želimo namreč pričevati po zgledu dobrega Samarijana«, je ob polemikah o uzakonitvi evtanazije zatrdil Vincenzo Defilippis.

»Ne pozabimo, da je dobri Samarijan postal bližnji popolnemu neznancu le zato, ker je bil človek, ne glede na njegovo politično ali versko prepričanje, ne glede na njegove življenjske odločitve, pa naj so bile dobre ali slabe. Kristjani smo torej povabljeni biti blizu. Jezus je bil in je še vedno revolucionar toliko, kolikor mu pustimo, da deluje preko nas v tem času«, je prepričan predsednik Zveze evropskih katoliških zdravniških združenj.

Dr. Vincenzo Defilippis
Dr. Vincenzo Defilippis © Rok Mihevc

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

V petek tudi letos spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in bo v petek, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po ...

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

Začenjamo Radijski misijon 2019

Popoldne ob 17.00 ga bo z osrednjim misijonskim nagovorom na temo "Cerkev je mlada", odprl izjemen filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Vsak dan boste poleg glavnemu misijonskemu nagovoru lahko ...

Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media) Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media)

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev ...