Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Kardinal Pell obsojen na šestletno zaporno kazen

13.03.2019, 13:26 Marjana Debevec

Avstralski kardinal George Pell, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov, je bil danes obsojen na šest let zapora. Sodnik je odločil, da bo moral 77 letni kardinal za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev. Mediji, ki zgodbo spremljajo od blizu, pravijo, da je bil obsojen na podlagi predsodkov, sam pa vztraja, da je nedolžen.

Vse odkar so bile pred letom in pol vložene obtožbe proti kardinalu Pellu, je okrog tega primera vladalo ozračje javne histerije, ki jo je še okrepila globalna kriza spolnih zlorab v Cerkvi, pišejo poznavalci. In to kljub temu, da je bil kardinal Pell vodilni avstralski škof za boj proti spolnim zlorabam.

Prvič je porota odločila z 10:2 za oprostitev, drugo sojenje se je končalo z obsodbo, kljub temu, da je kardinalova obramba dokazala, da bi se moralo hkrati zgoditi deset nemogočih stvari. In kaj gre najbolj v nos tistim, ki kardinala obtožujejo? Po mnenju nekaterih komentatorjev je to njegova zavezanost katoliškemu nauku, močna obramba pravice do življenja od spočetja do naravne smrti in zavezanost k zakonski zvezi kot zvezi moškega in ženske.

Kardinal Pell se bo na obsodbo pritožil. Obravnava na prizivnem sodišču bo 5. in 6. junija.

V obtožnici lahko preberemo, da naj bi kardinal Goeroge Pell leta 1996 v zakristiji spolno zlorabil 12- in 13-letna fanta, to pa naj bi se zgodilo pri odprtih vratih, medtem ko so mimo hodili pevci, cerkev sv. Patricka v Melbournu pa je bila takrat polna vernikov.

Odvetniki zato trdijo, da porota ni mogla dokazati krivde kardinala, saj so se sodniki opirali le na besede enega tožnika, medtem kot je več kot 20 prič podalo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Sedaj se žogica vrača sodišču, ki bo odločilo, ali bo upoštevalo pritožbo.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...