Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Kardinal Pell obsojen na šestletno zaporno kazen

13.03.2019, 13:26 Marjana Debevec

Avstralski kardinal George Pell, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov, je bil danes obsojen na šest let zapora. Sodnik je odločil, da bo moral 77 letni kardinal za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev. Mediji, ki zgodbo spremljajo od blizu, pravijo, da je bil obsojen na podlagi predsodkov, sam pa vztraja, da je nedolžen.

Vse odkar so bile pred letom in pol vložene obtožbe proti kardinalu Pellu, je okrog tega primera vladalo ozračje javne histerije, ki jo je še okrepila globalna kriza spolnih zlorab v Cerkvi, pišejo poznavalci. In to kljub temu, da je bil kardinal Pell vodilni avstralski škof za boj proti spolnim zlorabam.

Prvič je porota odločila z 10:2 za oprostitev, drugo sojenje se je končalo z obsodbo, kljub temu, da je kardinalova obramba dokazala, da bi se moralo hkrati zgoditi deset nemogočih stvari. In kaj gre najbolj v nos tistim, ki kardinala obtožujejo? Po mnenju nekaterih komentatorjev je to njegova zavezanost katoliškemu nauku, močna obramba pravice do življenja od spočetja do naravne smrti in zavezanost k zakonski zvezi kot zvezi moškega in ženske.

Kardinal Pell se bo na obsodbo pritožil. Obravnava na prizivnem sodišču bo 5. in 6. junija.

V obtožnici lahko preberemo, da naj bi kardinal Goeroge Pell leta 1996 v zakristiji spolno zlorabil 12- in 13-letna fanta, to pa naj bi se zgodilo pri odprtih vratih, medtem ko so mimo hodili pevci, cerkev sv. Patricka v Melbournu pa je bila takrat polna vernikov.

Odvetniki zato trdijo, da porota ni mogla dokazati krivde kardinala, saj so se sodniki opirali le na besede enega tožnika, medtem kot je več kot 20 prič podalo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Sedaj se žogica vrača sodišču, ki bo odločilo, ali bo upoštevalo pritožbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...