Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Kardinal Pell obsojen na šestletno zaporno kazen

13.03.2019, 13:26 Marjana Debevec

Avstralski kardinal George Pell, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov, je bil danes obsojen na šest let zapora. Sodnik je odločil, da bo moral 77 letni kardinal za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev. Mediji, ki zgodbo spremljajo od blizu, pravijo, da je bil obsojen na podlagi predsodkov, sam pa vztraja, da je nedolžen.

Vse odkar so bile pred letom in pol vložene obtožbe proti kardinalu Pellu, je okrog tega primera vladalo ozračje javne histerije, ki jo je še okrepila globalna kriza spolnih zlorab v Cerkvi, pišejo poznavalci. In to kljub temu, da je bil kardinal Pell vodilni avstralski škof za boj proti spolnim zlorabam.

Prvič je porota odločila z 10:2 za oprostitev, drugo sojenje se je končalo z obsodbo, kljub temu, da je kardinalova obramba dokazala, da bi se moralo hkrati zgoditi deset nemogočih stvari. In kaj gre najbolj v nos tistim, ki kardinala obtožujejo? Po mnenju nekaterih komentatorjev je to njegova zavezanost katoliškemu nauku, močna obramba pravice do življenja od spočetja do naravne smrti in zavezanost k zakonski zvezi kot zvezi moškega in ženske.

Kardinal Pell se bo na obsodbo pritožil. Obravnava na prizivnem sodišču bo 5. in 6. junija.

V obtožnici lahko preberemo, da naj bi kardinal Goeroge Pell leta 1996 v zakristiji spolno zlorabil 12- in 13-letna fanta, to pa naj bi se zgodilo pri odprtih vratih, medtem ko so mimo hodili pevci, cerkev sv. Patricka v Melbournu pa je bila takrat polna vernikov.

Odvetniki zato trdijo, da porota ni mogla dokazati krivde kardinala, saj so se sodniki opirali le na besede enega tožnika, medtem kot je več kot 20 prič podalo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Sedaj se žogica vrača sodišču, ki bo odločilo, ali bo upoštevalo pritožbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...