Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kako lahko pomagamo Slovencem v Venezueli?

Svet | 07.03.2019, 15:20 Petra Stopar

Humanitarna kriza v Venezueli se poglablja, močno jo občuti tudi približno tisoč Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo tam. Že več kot dve leti jim po svojih najboljših močeh pomaga Slovenska karitas.

Kot je znano, oblast venezuelskega predsednika Nicolasa Madura zanika obstoj krize v državi in že mesece odklanja človekoljubno pomoč, ki ji jo ponujajo in so jo že na mejo pripeljale nekatere sosednje države in ZDA. A dejstvo je, da prebivalstvo, vključno s tam živečo slovensko skupnostjo, strada. Pomoč zato v tem postnem času stopnjuje venezuelska Cerkev. Tamkajšnji škofje so pripravili postno akcijo za starejše in otroke, ki živijo v pomanjkanju.

Sodeč po stikih, ki jih ima s 77-letno Slovenko Antonijo Brundula Jana Lampe s Slovenske karitas, so ljudje v povprečju shujšali že za deset kilogramov, saj na policah trgovin ni ničesar, prav tako ni zdravil. Tako pakete hrane kot zdravil jim skuša Karitas posredovati preko dobro preverjenih in zanesljivih zasebnih povezav, veliko pripomorejo tudi Slovenci v ZDA, pravi Lampetova. Do zdaj so preskrbeli že 25 družin. Vsi prejemniki se Sloveniji zahvaljujejo predvsem s pismi, saj so telefonski klici zaradi pomanjkanja elektrike v Venezueli pogosto neizvedljivi.

Na Slovenski karitas se še vedno priporočajo za darove, za kar lahko pokličete na številko 01/300-59-60, lahko pošljete tudi SMS sporočilo z vsebino KARITAS ali KARITAS5 na 1919 in s tem prispevate evro oziroma pet evrov v ta namen.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...