Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Kako lahko pomagamo Slovencem v Venezueli?

07.03.2019, 15:20 Petra Stopar

Humanitarna kriza v Venezueli se poglablja, močno jo občuti tudi približno tisoč Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo tam. Že več kot dve leti jim po svojih najboljših močeh pomaga Slovenska karitas.

Kot je znano, oblast venezuelskega predsednika Nicolasa Madura zanika obstoj krize v državi in že mesece odklanja človekoljubno pomoč, ki ji jo ponujajo in so jo že na mejo pripeljale nekatere sosednje države in ZDA. A dejstvo je, da prebivalstvo, vključno s tam živečo slovensko skupnostjo, strada. Pomoč zato v tem postnem času stopnjuje venezuelska Cerkev. Tamkajšnji škofje so pripravili postno akcijo za starejše in otroke, ki živijo v pomanjkanju.

Sodeč po stikih, ki jih ima s 77-letno Slovenko Antonijo Brundula Jana Lampe s Slovenske karitas, so ljudje v povprečju shujšali že za deset kilogramov, saj na policah trgovin ni ničesar, prav tako ni zdravil. Tako pakete hrane kot zdravil jim skuša Karitas posredovati preko dobro preverjenih in zanesljivih zasebnih povezav, veliko pripomorejo tudi Slovenci v ZDA, pravi Lampetova. Do zdaj so preskrbeli že 25 družin. Vsi prejemniki se Sloveniji zahvaljujejo predvsem s pismi, saj so telefonski klici zaradi pomanjkanja elektrike v Venezueli pogosto neizvedljivi.

Na Slovenski karitas se še vedno priporočajo za darove, za kar lahko pokličete na številko 01/300-59-60, lahko pošljete tudi SMS sporočilo z vsebino KARITAS ali KARITAS5 na 1919 in s tem prispevate evro oziroma pet evrov v ta namen.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...