Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Kako lahko pomagamo Slovencem v Venezueli?

07.03.2019, 15:20 Petra Stopar

Humanitarna kriza v Venezueli se poglablja, močno jo občuti tudi približno tisoč Slovencev in njihovih potomcev, ki živijo tam. Že več kot dve leti jim po svojih najboljših močeh pomaga Slovenska karitas.

Kot je znano, oblast venezuelskega predsednika Nicolasa Madura zanika obstoj krize v državi in že mesece odklanja človekoljubno pomoč, ki ji jo ponujajo in so jo že na mejo pripeljale nekatere sosednje države in ZDA. A dejstvo je, da prebivalstvo, vključno s tam živečo slovensko skupnostjo, strada. Pomoč zato v tem postnem času stopnjuje venezuelska Cerkev. Tamkajšnji škofje so pripravili postno akcijo za starejše in otroke, ki živijo v pomanjkanju.

Sodeč po stikih, ki jih ima s 77-letno Slovenko Antonijo Brundula Jana Lampe s Slovenske karitas, so ljudje v povprečju shujšali že za deset kilogramov, saj na policah trgovin ni ničesar, prav tako ni zdravil. Tako pakete hrane kot zdravil jim skuša Karitas posredovati preko dobro preverjenih in zanesljivih zasebnih povezav, veliko pripomorejo tudi Slovenci v ZDA, pravi Lampetova. Do zdaj so preskrbeli že 25 družin. Vsi prejemniki se Sloveniji zahvaljujejo predvsem s pismi, saj so telefonski klici zaradi pomanjkanja elektrike v Venezueli pogosto neizvedljivi.

Na Slovenski karitas se še vedno priporočajo za darove, za kar lahko pokličete na številko 01/300-59-60, lahko pošljete tudi SMS sporočilo z vsebino KARITAS ali KARITAS5 na 1919 in s tem prispevate evro oziroma pet evrov v ta namen.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev na Slovenskem , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar ) Rajko Štefanič (photo: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je ...