Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Začetek šolskega leta

Slovenci po svetu | 01.04.2019, 14:30 Matjaž Merljak

Rojaki iz Argentine so slovesno začeli novo šolsko leto, tako dijaki v srednješolskem tečaju kot učenci, ki obiskujejo sobotne slovenske šole v krajevnih domovih.

V soboto, 9. marca, smo začeli novo šolsko leto v Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka SSTRMB, in sicer s sprejemnimi izpiti za 1. letnik. Prijavilo se je 18 lanskih osmošolcev. Vsi so uspešno opravili izpite in tako postali dijaki tečaja. Naslednjo soboto, 16. marca, ob 17. uri pa je potekalo vpisovanje novih in ostalih dijakov, ki so z razredniki prebrali napotke in pravila SSTRMB ter dopolnili vloge za vpis. Letos se bo pouka udeležilo 82 dijakov. "Po opravljenem vpisovanju smo se zbrali v cerkvi, kjer je prelat dr. Jure Rode daroval sv. mašo in se spomnil vseh pokojnih profesorjev srednješolskega tečaja, ter molili za blagoslov novega šolskega leta. Med mašo so petje vodili letošnji dijaki petega letnika," je še za Svobodno Slovenijo zapislaa Mirjam Goljevšček.

Začetek pouka v slovenskih šolah v Buenos Airesu

V soboto, 16. marca, so se otroci vseh slovenskih šol v Buenos Airesu skupaj s starši in učitelji zbrali v cerkvi Marije Pomagaj pri sveti maši, da so Jezusa prosili za blagoslov in mu priporočili novo šolsko leto, ki se začenja. Boga in Marijo so prav posebno prosili, da bi jim božja beseda pomagala pri odločitvah za življenje. Mašnik Robert Brest je otroke lepo nagovoril, peli so pa otroci, ki so se meseca januarja udeležili slovenske počitniške kolonije v Córdobi. Petje so popestrili z inštrumenti, ki so jih sami izdelali! Po sveti maši je šolski referent Marcelo Brula otvoril novo šolsko leto s temi besedami:

“Predragi otroci, spoštovani učitelji in starši! Rad bi vam prebral nekaj misli papeža Frančiška, ko se je srečal s starši in učitelji ob začetku šolskega leta:

»Tukaj smo, ker imamo radi šolo. Da, to srečanje je zelo dobro,« s temi besedami je papež Frančišek pozdravil in takoj poudaril, da je prisotna »cela šola«. Zatem se je zahvalil vsem prisotnim za vsa pričevanja, ki so pokazala, da je današnja prireditev »za« in ne »proti«, da je »praznovanje« in ne »pritoževanje«: »Dobro vemo, da so problemi in stvari, ki niso v redu, to vemo. Toda vi ste tukaj, mi smo tukaj, ker imamo radi šolo. V nadaljevanju pa je razložil, da je šola »kraj srečanja«. In sicer srečanja na poti, ne na parkirišču. To je v letih odraščanja bistvenega pomena, saj je kot »dopolnilo družine«. Ta je prvo jedro odnosov. »Toda v šoli se 'socializiramo': srečujemo osebe, ki so drugačne od nas, drugačne po starosti, kulturi, izvoru, sposobnosti … Šola je prva družba, ki dopolnjuje družino, vzgaja za resnično, dobro in lepo«. »Poslanstvo šole je, da razvije občutek za resnično, občutek za dobro in občutek za lepo.« To se zgodi preko bogate poti z veliko sestavinami. Razvoj je namreč sad različnih elementov, ki delujejo skupaj. Če je nekaj resnično, je dobro in je lepo; če je lepo, je dobro in je resnično; če je dobro, je resnično in je lepo. In ti elementi skupaj nam omogočajo rasti in nam pomagajo ljubiti življenje tudi, kadar se počutimo slabo, tudi sredi problemov.«

Začetek srednješolskega tečaja.jpg
Začetek srednješolskega tečaja.jpg © Svobodna Slovenija

Prava vzgoja, kot je papež dodal, nas namreč »odpira za polnost življenja«. Poleg same vsebine se v šoli naučimo določenih navad in vrednot. V šoli naj bi prehodili pot, na kateri rastemo, rastemo v poznavanju treh jezikov, ki jih mora zrela oseba znati govoriti: jezik razuma, jezik srca in jezik rok. Mišljenje, čutenje in ravnanje se morajo ujemati. Zatorej, tako je papež Frančišek sklenil, si »ne pustimo ukrasti ljubezni do šole«.

Osebno bi dodal, da si ne pustimo ukrasti tudi ljubezen do naših korenin. Ljubezen do slovenskega izročila. Naj nihče ne ukrade našim otrokom to kar nosijo v srcih. Pomagajmo jim, da tudi oni vzljubijo domovino dedov. Vse skupaj nas čakajo novi izzivi in nove naloge, poleg tega pa imamo različna pričakovanja. Skupaj se moramo potruditi, da bomo dneve, ki jih bomo preživljali skupaj, preživeli v ustvarjalnem, spodbudnem in spoštljivem vzdušju.

Pravijo, da zaupanje, varnost in ljubezen že v mladih letih lahko pri otrokih zgradijo (samo)odgovornost za dosežke in medsebojne odnose. Ker je to najboljša popotnica za življenje, v katerega vstopajo, se bomo skupaj trudili za to. Želim nam vsem lep začetek šolskega leta!”

Letošnji peti letnik
Letošnji peti letnik © Svobodna Slovenija

Sledila je še zahvala: v imenu šolskega odseka Zedinjene Slovenije in voditeljev šol se je Marcelo Brula prav posebno zahvalil voditeljici letošnje počitniške kolonije Mirjam Mehle Javoršek ter spremljevalcem: duhovniku Robertu Brestu ter Nevenki Grohar, Nataliji Javoršek, Viki Kastelic, Eriku Oblaku, Niku Puntarju in Tomažu Mikliču, za ves trud in čas, za dobro voljo in veselo razpoloženje v Cordobskih hribih. Vsi prisotni so jih nagradili z močnim aplavzom! Tak je bil začetek, poln otroškega veselja. Vsem otrokom, pa tudi učiteljem želimo, da bo šolsko leto potekalo v istem duhu in da bodo v njem otroci naprej rasli v modrosti, pa tudi v veseli slovenski zavesti!

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...