Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

Prebudimo Slovenijo z okroglo mizo: Kako zagotoviti in ohraniti enotnost Slovencev in drugih državljanov Slovenije?

29.03.2019, 09:14

V avli Osnovne Šole Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani bo jutri dopoldne potekala okrogla miza z naslovom Kako zagotoviti in ohraniti enotnost Slovencev in drugih državljanov Slovenije, ki jo pripravlja civilna pobuda Prebudimo Slovenijo. Sodelovali bodo pravnica Barbara Brezigar, nekdanja evropska poslanka dr. Romana Jordan, svetovalec predsednika republike dr. Ernest Petrič in profesor na Škofijski klasični gimnaziji Jože Kurinčič.

Član Odbora Prebudimo Slovenijo profesor Jože Kurinčič je o tem, zakaj so se odločili za naslov »Kako zagotoviti in ohraniti enotnost Slovencev in drugih državljanov?« Odgovoril: »Zdi se, da v sedanjem slovenskem trenutku -družbenem, kulturnem, duhovnem - v slovenskem narodu in državi preveč prevladujejo sredobežne sile. Ujeli smo se v zamere iz preteklosti, iz katerih ne najdemo poti in tudi ne nacionalne vizije. Skoraj o ničemer se ne znamo zediniti in zato capljamo na mestu. Potem ko smo konec prejšnjega stoletja dosegli lastno državo in se vključili v zahodnoevropske integracije, nekako ne vemo, kaj bi s sabo kot narod in kaj bi z lastno državo. Če pa hočemo priti do neke vizije in če hočemo to vizijo kasneje tudi uresničiti, moramo doseči vsaj neko minimalno soglasje oz. enotnost. Do te enotnosti bomo prišli z vztrajnim iskanjem, dialogom, pogovori, brez izključevanja kogar koli. Predvsem pa s spoštovanjem in spoznanjem, da smo vsi drug drugemu ne le potrebni, ampak tudi drug od drugega odvisni. Samo družba, ki zna angažirati čim več svojih potencialov, lahko napreduje. Pobuda Prebudimo Slovenijo bi rada tokrat prebudila Slovence v tem smislu, da bi spoznali, kako se je pomembno truditi za neko osnovno soglasje, kajti le tako bomo kot narod in država in družba napredovali. Prepiri, žalitve, podtikanja, ki jih je danes vse preveč v javnem prostoru, pač nikamor ne vodijo.«

Po besedah Kurinčiča so na jutrišnje srečanje v Zavodu svetega Stanislava vabljeni vsi ljudje dobre volje. »Vsi, ki bi radi premišljevali o tem, kako preseči nasprotja, ki nas hromijo, ovirajo, da se kot narod ne moremo rešiti zamer in bolj sproščeno zaživeti, kako najti minimalno soglasje, kaj je za nas res pomembno in kaj kot narod hočemo,« je povedal Kurinčič.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.