Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Prostovoljci Škofijske karitas Koper lani opravili skoraj 120 tisoč ur

24.03.2019, 10:01

V Škofijski gimnaziji Vipava je včeraj potekal občni zbor Škofijske karitas Koper. Srečanje so začeli s sveto mašo, ki jo je daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Podrobno je spregovoril o evangeljskem odlomku o izgubljenem sinu in zbrane vprašal, v kateri vlogi se prepoznajo.

Škofijska karitas Koper ima več kot 1200 stalnih in 1300 občasnih prostovoljcev, ki so v letu 2018 opravili skoraj 120 tisoč ur prostovoljnega dela. Pomoč je prejelo skoraj 1500 družin in tisoč posameznikov. Razdelili so 334 ton hrane in higienskega materiala ter veliko oblačil in obutve. Pripravljenih je bilo skoraj 18 tisoč paketov. Najbolj revni so prejeli tudi finančno pomoč pri plačilu položnic v znesku nekaj več kot 55 tisoč evrov, nam je sporočila ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.

Poročilo, ki ga je Jožica Ličen pripravila za Radio Ognjišče:

V soboto 23. marca je bil v avditoriju Škofijske gimnazije Vipava Občni zbor Škofijske karitas Koper. Zbralo se je preko 100 sodelavcev Karitas iz koprske škofije. Dogodek je imel tri vsebinske poudarke:

1. Duhovni del, ki se je začel s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju duhovnikov, daroval škof Metod. V pridigi in sodelovanju sodelavcev Karitas je bil poudarek na Priliki o izgubljenem sinu.

2. Statutarni del je bil namenjen predstavitvi programov in delu v preteklem letu ter priprava programa za letos.

Veliko dela je bilo opravljenega, zato le nekaj številk:

Škofijska karitas Koper ima 10 zaposlenih na različnih specifičnih programih, splošni programi dobrodelnosti pa so domeni več kot 2.500 prostovoljcev, ki so v lanskem letu opravili skoraj 120.000 ur prostovoljnega dela. Materialna in finančna pomoč se izvaja v 13 Centrih karitas, ki pokrivajo vse Župnijske karitas v škofiji.

- v lanskem letu so naši prostovoljci razdelili 330 ton hrane in veliko drugih pomoči, kot so šolske potrebščine, obleka itd. Redno pomoč prejema 1.500 družin in nekaj več kot 1.000 tistih, ki živijo sami. Veliko ljudi je prejelo tudi finančno pomoč, predvsem pri plačilu položnic. V Karitas zasledujemo načelo subsidiarnosti, kar pomeni, da se veliko prošenj reši v domačem okolju.

- program Popoldan na cesti deluje na desetih lokacijah in vključuje več 117 mladih prostovoljcev, ki so lani skozi celo šolsko leto 264 otrokom nudili učno pomoč in prijateljska druženja. Mlada karitas je zastopana tudi v drugih programih, predvsem pri letovanjih v Soči.

- za brezdomce poteka program na dveh lokacijah, in sicer na Koprskem in Vipavskem.

- po župnijskih karitas je zelo razvejana duhovna in človeška podpora starejšim, bolnim in drugače prizadetim. Več kot 18.000 teh je deležnih podpore prostovoljcev Karitas.

Predstavljeni so bili tudi programi, ki jih izvaja Zavod karitas Samarijan in sicer: Materinski dom, Varna hiša, svetovalnica in Vrtnica.

Program bo tekel po obstoječih načrtih, s tem da želimo krepiti Mlado karitas.

In prav v te namen smo 'pomladili' logotip Usmiljenega Samarijana.

3. Družabni del je bil res dogodek za dušo, najprej so nas počastili mladi člani Karitas, potem pa je Gregor Čušin pričaral vzdušje, ki ga tudi sodelavci Karitas še kako potrebujemo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...