Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Ste bili te dni pri zdravniku specialistu? Ste pohvalili ali pokritizirali izkušnjo?

21.03.2019, 00:30

V Sloveniji zbiramo veliko podatkov o delovanju našega zdravstvenega sistema, a na voljo je le malo takšnih, ki bi prišli s strani bolnikov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želijo, da bi vloga bolnika postala osrednja točka našega zdravstvenega sistema. S posebno raziskavo nameravajo ugotoviti, kakšne so izkušnje z obravnavo v specialističnih ambulantah. Gre za prvo takšno raziskavo v Sloveniji.

"Raziskava poteka v zdravstvenih domovih, splošnih bolnišnicah, obeh univerzitetnih kliničnih centrih, vključili smo tudi zdravnike s koncesijo. V prvi val so vključene le določene zdravstvene dejavnosti: kirurgija, gastroenterologija, otorinolaringologija, diabetologija, endokrinologija in presnovne bolezni, dermatovenerologija in pulmologija," nam je povedala Nina Ropret.

Pacienti, ki se v teh dneh mudijo pri zdravniku specialistu katerega od teh področij, bodo prejeli pisemsko ovojnico z vabilom k sodelovanju. "Tokrat imajo priložnost povedati mnenje, povedati, kaj je dobro in kaj bi izboljšali v slovenskem zdravstvenem sistemu," je pozvala Ropretova.

Odgovori bodo pomagali pri prepoznavanju težav in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. "Na ta način želimo tudi zdravstvenim izvajalcem in osebju, ki je zaposleno v zdravstvu, omogočiti vpogled v svoje delo skozi oči pacienta. Želimo se osredotočiti na oba pola. V Sloveniji je ogromno zdravnikov in medicinskih sester, ki res požrtvovalno delajo. Ovrednotiti želimo trud zaposlenih v zdravstvu, na drugi strani želimo dati priložnost pacientom, da pokritizirajo sistem in podajo svoje predloge," je pojasnila Ropretova. Prvi val raziskave bo trajal do prihodnjega petka.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...