Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Petra Stopar

Ste bili te dni pri zdravniku specialistu? Ste pohvalili ali pokritizirali izkušnjo?

21.03.2019, 00:30

V Sloveniji zbiramo veliko podatkov o delovanju našega zdravstvenega sistema, a na voljo je le malo takšnih, ki bi prišli s strani bolnikov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želijo, da bi vloga bolnika postala osrednja točka našega zdravstvenega sistema. S posebno raziskavo nameravajo ugotoviti, kakšne so izkušnje z obravnavo v specialističnih ambulantah. Gre za prvo takšno raziskavo v Sloveniji.

"Raziskava poteka v zdravstvenih domovih, splošnih bolnišnicah, obeh univerzitetnih kliničnih centrih, vključili smo tudi zdravnike s koncesijo. V prvi val so vključene le določene zdravstvene dejavnosti: kirurgija, gastroenterologija, otorinolaringologija, diabetologija, endokrinologija in presnovne bolezni, dermatovenerologija in pulmologija," nam je povedala Nina Ropret.

Pacienti, ki se v teh dneh mudijo pri zdravniku specialistu katerega od teh področij, bodo prejeli pisemsko ovojnico z vabilom k sodelovanju. "Tokrat imajo priložnost povedati mnenje, povedati, kaj je dobro in kaj bi izboljšali v slovenskem zdravstvenem sistemu," je pozvala Ropretova.

Odgovori bodo pomagali pri prepoznavanju težav in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. "Na ta način želimo tudi zdravstvenim izvajalcem in osebju, ki je zaposleno v zdravstvu, omogočiti vpogled v svoje delo skozi oči pacienta. Želimo se osredotočiti na oba pola. V Sloveniji je ogromno zdravnikov in medicinskih sester, ki res požrtvovalno delajo. Ovrednotiti želimo trud zaposlenih v zdravstvu, na drugi strani želimo dati priložnost pacientom, da pokritizirajo sistem in podajo svoje predloge," je pojasnila Ropretova. Prvi val raziskave bo trajal do prihodnjega petka.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...