Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ste bili te dni pri zdravniku specialistu? Ste pohvalili ali pokritizirali izkušnjo?

Slovenija | 21.03.2019, 00:30

V Sloveniji zbiramo veliko podatkov o delovanju našega zdravstvenega sistema, a na voljo je le malo takšnih, ki bi prišli s strani bolnikov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želijo, da bi vloga bolnika postala osrednja točka našega zdravstvenega sistema. S posebno raziskavo nameravajo ugotoviti, kakšne so izkušnje z obravnavo v specialističnih ambulantah. Gre za prvo takšno raziskavo v Sloveniji.

"Raziskava poteka v zdravstvenih domovih, splošnih bolnišnicah, obeh univerzitetnih kliničnih centrih, vključili smo tudi zdravnike s koncesijo. V prvi val so vključene le določene zdravstvene dejavnosti: kirurgija, gastroenterologija, otorinolaringologija, diabetologija, endokrinologija in presnovne bolezni, dermatovenerologija in pulmologija," nam je povedala Nina Ropret.

Pacienti, ki se v teh dneh mudijo pri zdravniku specialistu katerega od teh področij, bodo prejeli pisemsko ovojnico z vabilom k sodelovanju. "Tokrat imajo priložnost povedati mnenje, povedati, kaj je dobro in kaj bi izboljšali v slovenskem zdravstvenem sistemu," je pozvala Ropretova.

Odgovori bodo pomagali pri prepoznavanju težav in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. "Na ta način želimo tudi zdravstvenim izvajalcem in osebju, ki je zaposleno v zdravstvu, omogočiti vpogled v svoje delo skozi oči pacienta. Želimo se osredotočiti na oba pola. V Sloveniji je ogromno zdravnikov in medicinskih sester, ki res požrtvovalno delajo. Ovrednotiti želimo trud zaposlenih v zdravstvu, na drugi strani želimo dati priložnost pacientom, da pokritizirajo sistem in podajo svoje predloge," je pojasnila Ropretova. Prvi val raziskave bo trajal do prihodnjega petka.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.