Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
NATO (foto: ARO)
NATO

Tudi za vožnjo z vlakom je treba kupiti vozovnico

Slovenija | 29.03.2019, 00:45

29. marca 2004 je Slovenija postala polnopravna članica Nata. Ko govorimo o Natu, govorimo o zagotavljanju varnosti. To je tudi ena najpomembnejših prednosti 15-letnega članstva naše države v njem.

"Gre za mehanizem kolektivne varnosti. V primeru izrednih razmer si pomagamo med seboj, kar pomeni, da ne bi bili sami, če bi se zgodilo kaj hudega. Imamo zaveznike," nam je pojasnil profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede dr. Vladimir Prebilič. Po njegovih besedah to krepi občutek varnosti med običajnimi ljudmi, kar je pomembno za delovanje družbe. "Ta občutek moramo imeti, da lahko živimo, ustvarjamo in se imamo kolikor toliko normalno v nekem okolju."

Dr. Prebilič je prepričan, da je Slovenija s članstvom v Natu gotovo pridobila tudi ugled v mednarodnem okolju. "Biti član ekskluzivnega kluba, kot je Nato, pomeni, da imamo z državami v Evropi in tudi prek Atlantika, boljše, bolj kakovostne in bolj zaupljive odnose." Članstvo v Natu se prav tako pozna v naših bonitetnih ocenah. "Če se in ko se Slovenija zadolžuje na mednarodnih trgih, ima drugo pozicijo, drug status, cenejši denar in boljše pogoje, ker smo tako stabilna država, članstvo v Natu pomeni zaupanje v naše politično vodstvo, tudi v naše gospodarstvo, predvsem pa v našo demokracijo," je spomnil dr. Prebilič.

V naši državi se velikokrat krešejo mnenja o izpolnjevanju zavez, ki jih terja članstvo v Natu. Ob vsakdanjih težavah na več področjih, med drugim v zdravstvu, je včasih težko razumeti, zakaj je treba vlagati v skupno obrambo. "Če Slovenija ne bi imela lastne vojske, bi bilo nemogoče pričakovati, da bi ostali za nas opravljali nekaj, k čemur sami ne prispevamo. Če povem drugače, je to podobno vožnji z vlakom, za katero nismo kupili vozovnice," je opozoril dr. Prebilič. Kot je dodal, Slovenija svojih zavez, ki se nanašajo na finance in notranjo razdelitev denarja, ne izpolnjuje. A po drugi strani je zelo verodostojen partner v Natovih operacijah in misijah. Mnogi priznavajo, da naši vojaki svoje naloge v tujini opravljajo z odliko.

Slovenija, Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...