Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
NATO (foto: ARO)
NATO

Tudi za vožnjo z vlakom je treba kupiti vozovnico

29.03.2019, 00:45

29. marca 2004 je Slovenija postala polnopravna članica Nata. Ko govorimo o Natu, govorimo o zagotavljanju varnosti. To je tudi ena najpomembnejših prednosti 15-letnega članstva naše države v njem.

"Gre za mehanizem kolektivne varnosti. V primeru izrednih razmer si pomagamo med seboj, kar pomeni, da ne bi bili sami, če bi se zgodilo kaj hudega. Imamo zaveznike," nam je pojasnil profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede dr. Vladimir Prebilič. Po njegovih besedah to krepi občutek varnosti med običajnimi ljudmi, kar je pomembno za delovanje družbe. "Ta občutek moramo imeti, da lahko živimo, ustvarjamo in se imamo kolikor toliko normalno v nekem okolju."

Dr. Prebilič je prepričan, da je Slovenija s članstvom v Natu gotovo pridobila tudi ugled v mednarodnem okolju. "Biti član ekskluzivnega kluba, kot je Nato, pomeni, da imamo z državami v Evropi in tudi prek Atlantika, boljše, bolj kakovostne in bolj zaupljive odnose." Članstvo v Natu se prav tako pozna v naših bonitetnih ocenah. "Če se in ko se Slovenija zadolžuje na mednarodnih trgih, ima drugo pozicijo, drug status, cenejši denar in boljše pogoje, ker smo tako stabilna država, članstvo v Natu pomeni zaupanje v naše politično vodstvo, tudi v naše gospodarstvo, predvsem pa v našo demokracijo," je spomnil dr. Prebilič.

V naši državi se velikokrat krešejo mnenja o izpolnjevanju zavez, ki jih terja članstvo v Natu. Ob vsakdanjih težavah na več področjih, med drugim v zdravstvu, je včasih težko razumeti, zakaj je treba vlagati v skupno obrambo. "Če Slovenija ne bi imela lastne vojske, bi bilo nemogoče pričakovati, da bi ostali za nas opravljali nekaj, k čemur sami ne prispevamo. Če povem drugače, je to podobno vožnji z vlakom, za katero nismo kupili vozovnice," je opozoril dr. Prebilič. Kot je dodal, Slovenija svojih zavez, ki se nanašajo na finance in notranjo razdelitev denarja, ne izpolnjuje. A po drugi strani je zelo verodostojen partner v Natovih operacijah in misijah. Mnogi priznavajo, da naši vojaki svoje naloge v tujini opravljajo z odliko.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...