Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Karel Erjavec (foto: Rok Mihevc)
Karel Erjavec

Veteranske organizacije nekdanjega režima od države prejele več kot 600 tisoč evrov

| 19.03.2019, 13:32

11 društev in zvez, ki delujejo na področju vojnih veteranov, si bo razdelilo 1,5 milijona evrov. Več kot 600 tisočakov bodo prejela društva, ki z osamosvojitvijo nimajo nič. Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa gre za veliko anomalijo v sistemu.

Na ministrstvu za obrambo so pred dnevi podpisali pogodbe z veteranskimi organizacijami. Če minister Karl Erjavec trdi, da imamo zelo bogato vojaško zgodovino, ki jo je treba negovati, pa se Hojs sprašuje, kako negovati nekaj, kar ni pripomoglo k osamosvojitvi. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve denar porabi za proslave in druge dogodke, ki spodbujajo spomine na osamosvojitev Slovenije.

Ob tem je torej na mestu vprašanje: Koliko domoljubja je v proslavah Združenja NOB, ki je od države prejelo dobrih 520 tisoč evrov, Zveze koroških partizanov, ki je dobila 46 tisoč evrov in Zveze vojnih invalidov NOV Trst, ki je dobila osem tisoč evrov? Na spletni strani borcev najdemo, da vsako leto organizirajo približno 400 proslav, 130 pohodov in 600 komemoracij, in za vse te gre davkoplačevalski denar. Ne bo odveč podatek, da je po Sloveniji več kot 600 evidentiranih morišč, ki jih organizacije prejšnjega sistema prezirajo.

Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019
Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019 © ARO

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...