Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Karel Erjavec (foto: Rok Mihevc)
Karel Erjavec

Veteranske organizacije nekdanjega režima od države prejele več kot 600 tisoč evrov

19.03.2019, 13:32

11 društev in zvez, ki delujejo na področju vojnih veteranov, si bo razdelilo 1,5 milijona evrov. Več kot 600 tisočakov bodo prejela društva, ki z osamosvojitvijo nimajo nič. Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa gre za veliko anomalijo v sistemu.

Na ministrstvu za obrambo so pred dnevi podpisali pogodbe z veteranskimi organizacijami. Če minister Karl Erjavec trdi, da imamo zelo bogato vojaško zgodovino, ki jo je treba negovati, pa se Hojs sprašuje, kako negovati nekaj, kar ni pripomoglo k osamosvojitvi. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve denar porabi za proslave in druge dogodke, ki spodbujajo spomine na osamosvojitev Slovenije.

Ob tem je torej na mestu vprašanje: Koliko domoljubja je v proslavah Združenja NOB, ki je od države prejelo dobrih 520 tisoč evrov, Zveze koroških partizanov, ki je dobila 46 tisoč evrov in Zveze vojnih invalidov NOV Trst, ki je dobila osem tisoč evrov? Na spletni strani borcev najdemo, da vsako leto organizirajo približno 400 proslav, 130 pohodov in 600 komemoracij, in za vse te gre davkoplačevalski denar. Ne bo odveč podatek, da je po Sloveniji več kot 600 evidentiranih morišč, ki jih organizacije prejšnjega sistema prezirajo.

Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019
Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019 © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...