Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Karel Erjavec (foto: Rok Mihevc)
Karel Erjavec

Veteranske organizacije nekdanjega režima od države prejele več kot 600 tisoč evrov

19.03.2019, 13:32

11 društev in zvez, ki delujejo na področju vojnih veteranov, si bo razdelilo 1,5 milijona evrov. Več kot 600 tisočakov bodo prejela društva, ki z osamosvojitvijo nimajo nič. Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa gre za veliko anomalijo v sistemu.

Na ministrstvu za obrambo so pred dnevi podpisali pogodbe z veteranskimi organizacijami. Če minister Karl Erjavec trdi, da imamo zelo bogato vojaško zgodovino, ki jo je treba negovati, pa se Hojs sprašuje, kako negovati nekaj, kar ni pripomoglo k osamosvojitvi. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve denar porabi za proslave in druge dogodke, ki spodbujajo spomine na osamosvojitev Slovenije.

Ob tem je torej na mestu vprašanje: Koliko domoljubja je v proslavah Združenja NOB, ki je od države prejelo dobrih 520 tisoč evrov, Zveze koroških partizanov, ki je dobila 46 tisoč evrov in Zveze vojnih invalidov NOV Trst, ki je dobila osem tisoč evrov? Na spletni strani borcev najdemo, da vsako leto organizirajo približno 400 proslav, 130 pohodov in 600 komemoracij, in za vse te gre davkoplačevalski denar. Ne bo odveč podatek, da je po Sloveniji več kot 600 evidentiranih morišč, ki jih organizacije prejšnjega sistema prezirajo.

Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019
Odgovor ministrstva za Radio Ognjišče o razdeljenih sredstvih v letu 2019 © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...