Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Mozetič: Življenje s Kristusom je življenje v veselju, v sreči

Slovenija | 18.03.2019, 09:42

Župnija Ljubljana - Šentvid je v nedeljo, 17. marca začela misijon, z naslovom »Hodi z(a) menoj«. Sveto mašo je daroval župnik Ervin Mozetič, po maši pa so zbrane, poleg omenjenega župnika, na posebnih delavnicah nagovorili še dramski igralec Gregor Čušin, vzgojiteljica v Želimljah Nežka Birk, vodja Ljubhospica Tatjana Fink ter mladi Damijan Vizjak, ki je popolnoma slep. Misijon bo potekal še v nedeljo, 7. aprila, ko bo postno romanje in tri nedelje v maju, 5., 12., in 26. maja.

Glavna spodbuda Misijona 2019 je, da spet odkrijemo vsak svojo poklicanost!

V Šentvidu so se odločili za nekoliko drugačno obliko misijona, ki bo potekal vse do konca maja, krono pa predstavlja junijska nova maša diakona Gregorja Bregarja. »Misijon ne bo klasični, kot ga mnogi še pomnite iz prejšnjih let. Zdajšnji želi zajeti vse tiste, ki ob nedeljah redno prihajajo k sv. mašam. To je tisto jedro župnije, ki ga misijon želi še posebej nagovoriti in bo namenjen prav njim. Časovno ga bomo v vsem doživljali eno nedeljo v marcu in eno aprilu ter tri nedelje v maju,« je ob začetku misijona za Radio Ognjišče povedal župnik Ivan Jagodic. Dodal je, da je bil zadnji misijon pred 18. leti. Vodilo v pripravi na misijon je bilo, kako odkriti mesto vsakega župljana v življenju župnije. »Glavna spodbuda Misijona 2019 je, da spet malo bolj odkrijemo vsak svojo poklicanost v svojem stanu in poklicu in v sedanjem času hodimo za Kristusom. V hojo za Njim smo poklicani vsi; otroci, mladi, ljudje zrelih let, starejši, samski, poročeni, vdovci, ločeni,« je pred začetkom misijona zapisal župnik Jagodic.

»Misijonar« Mozetič: Jezusova ponudba je prepričljiva, in to brez prepričanja!

Skoraj 30 ministrantov, na čelu z duhovnikom iz Markovca nad Koprom Ervinom Mozetičem, je slavnostno stopilo skozi vhodna vrata cerkve in tako odprlo dobra dva meseca trajajoče misijonsko dogajanje. »Bog nas kliče na različne načine,« je uvodoma dejal Mozetič, ki je v pridigi na kratko opisal svoje življenje ter posebej podčrtal, da Bog pride v naše življenje takrat, kadar si sam zamisli, in ne takrat, ko to hočemo mi. »Vsak kristjan in vsaka skupnost bo razločevala takšno pot, kot jo terja Gospod. Vsi pa smo poklicani, da sprejmemo ta klic! In kakšen je ta klic? Da zapustimo svojo udobnost in pogumno dosežemo vsa obrobja, ki potrebujejo luč evangelija,« je dejal Mozetič. Po besedah pridigarja, pri Bogu vedno stopi v ospredje to, da bi bili svobodni, da bi živeli polno in v veselju. »Nobenega moraliziranja, nobenega oštevanja. Potrebno je le eno: Vstopiti v življenje, v pravo svobodno, v veselje. Na žalost si kristjani prevečkrat predstavljamo, da pomeni hoditi za Kristusom, da so na nek način slovesno zagrenjeni. Ampak življenje s Kristusom, je življenje v veselju, v sreči. In samo na tak način bomo za druge privlačni. Samo na tak način bomo drugim lahko spregovorili o Kristusu. Gotovo to življenje prinaša s seboj križ, a v Gospodu je življenje kljub križu resnično lepše, veselo in križ ni ovira pri veselju. Naj bomo še tako uspešni ali neuspešni, vedno je bistvo v tem, da nas Bog ljubi in da je naše življenje v njegovih rokah. Jezusova ponudba je prepričljiva, in to brez prepričanja. Naj bo takšno tudi naše življenje,« je sklenil Mozetič.

Nato je na kratko o tem, kako besede iz evangelija in pridige živeti v življenju, spregovoril Gregor Čušin. Opozoril je, da Jezus ni poklical samo apostolov, ampak tudi druge, ter tako sklenil, da smo vsi poklicani. »Govoriti o teh rečeh je enostavno, sploh, če veš lepo govoriti. Živeti jih je pa težje. Mi smo poklicani k temu, da razodenemo to, kar nam je Jezus dal. Razodenemo pa lahko samo tako, da živimo. Živimo pa ne z besedami, živimo v stvarnem življenju, v naših odnosih. Lahko je reči: Ljubi svojega bližnjega. In rečem: Imam rad vse ljudi na svetu brez problema, ampak ta zraven mene pa malo smrdi. Ampak prav tukaj je ljubezen do bližnjega. Poklican sem k temu, da ne samo živim, da hodim za Jezusom, ampak da hodim. ne tudi samo z Njim ampak v Njem.«

Bogata pričevanja po sveti maši

Sveti maši so sledila pričevanja in srečanja po skupinah. V cerkvi je, o svoji hoji za Kristusom kot mož in oče, pričeval dramski igralec Gregor Čušin. Prisluhnilo mu je zelo veliko faranov, ki so njegovo zgodbo sprejeli z navdušenjem.

V Vidovem domu je o svoji zanimivi življenjski poti podobno spregovoril duhovnik Mozetič. Poln optimizma, veselja in vere v Boga, je nanizal številna življenjske izkušnje ter na koncu dejal, da je moč v preteklosti in jo tudi danes črpa v molitvi. Vodja Ljubhospica Tatjana Fink je zelo čustveno in s primeri nagovorila vse, ki se srečujejo z boleznijo, starostjo in izgubo svojih bližnjih. »Z zanikanjem bolezni kupimo notranji mir,« je dejala in dodala, je naša resnična hrana ljubezen, ki smo je lačni vsi. »Spremljanje človeka, je dajanje ljubezni,« je povedala.

V kaplaniji so se zbrali mladi, birmanci in animatorji. Nežka Birk, vzgojiteljica v dijaškem domu v Želimljah je pričevala o o svoji življenjski poti in številnih izkušnjah z mladimi. Gostja je mlade želela izzvati k mladostni poklicanosti. Posebej bogato je bilo tudi pričevanje za otroke. Z njimi se je družil Damijan Vizjak, ki je popolnoma slep. Gre za našega farana, ki je tudi ministrant, starega 12 let, ki je slep od šestega leta starosti. Pričeval je o močni volji do življenja.

Ves čas misijonskega dogajanja je bilo v posebni kapeli izpostavljeno Najsvetejše v češčenje in molitev. Za otroke pa je potekal tudi misijonski vrtec.

Srečanje se je sklenilo s skupnim kosilom na dvorišču Vidovega doma.

Zvočni posnetki so dosegljivi na spletni strani: Župnija Ljubljana - Šentvid

Zbrani v cerkvi
Zbrani v cerkvi © Župnija Ljubljana - Šentvid

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...