Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

V župniji Šentvid po 18 letih spet misijon: Hodi z(a) menoj!

15.03.2019, 19:58

Župnija Ljubljana - Šentvid začenja v nedeljo, 17. marca misijon, z naslovom »Hodi z oziroma za menoj«. Sveto mašo bo ob 9. uri daroval župnik Ervin Mozetič, po maši pa bodo zbrane poleg omenjenega župnika na posebnih delavnicah nagovorili še dramski igralec Gregor Čušin, vzgojiteljica v Želimljah Nežka Birk, vodja Ljubhospica Tatjana Fink ter mladi Damijan Vizjak, ki je popolnoma slep. Misijon bo potekal še v nedeljo, 7. aprila, ko bo postno romanje in tri nedelje v maju.

Župnijski misijon je stara oblika prenove duhovnega življenja župnije. To so duhovne vaje za vse župljane, nam je povedal župnik Ivan Jagodic. V Šentvidu so se odločili za nekoliko drugačno obliko misijona, ki bo potekal vse do konca maja, krono pa predstavlja junijska nova maša diakona Gregorja Bregarja. »Misijon ne bo klasični, kot ga mnogi še pomnite iz prejšnjih let. Zdajšnji želi zajeti vse tiste, ki ob nedeljah redno prihajajo k sv. mašam. To je tisto jedro župnije, ki ga misijon želi še posebej nagovoriti in bo namenjen prav njim. Časovno ga bomo v vsem doživljali eno nedeljo v marcu in eno aprilu ter tri nedelje v maju,« so zapisali na spletni strani župnije.

Kot nam je še povedal župnik Jagodic je zadnji misijon potekal pred 18. leti. Vodilo v pripravi na misijon pa je bilo, kako odkriti mesto vsakega župljana v življenju župnije. »Glavna spodbuda Misijona 2019 je, da spet malo bolj odkrijemo vsak svojo poklicanost v svojem stanu in poklicu in v sedanjem času hodimo za Kristusom. V hojo za Njim smo poklicani vsi; otroci, mladi, ljudje zrelih let, starejši, samski, poročeni, vdovci, ločeni,« je pred začetkom misijona zapisal župnik Jagodic.

Program 1. misijonske nedelje, 17. marca

9.00 sv. maša (župnijska cerkev svetega Vida)

maševanje vodi Ervin Mozetič, župnik iz Kopra
vodilna tematika: poklicanost h krščanskem življenju
sodelujejo vsi župnijski zbori in ministranti

10.00 pričevanja in srečanja po skupinah

v Vidovem domu (dvorana zgoraj); za odrasle:
pričevanje župnika Ervina Mozetiča
(z nami bo delil svojo zanimivo življenjsko pot)

v cerkvi; za odrasle:
pričevanje Gregorja Čušina, znanega dramskega igralca
(govoril bo o svoji hoji za Kristusom kot mož in oče)

v kaplaniji; za mladino:
pričevanje Nežke Birk, vzgojiteljice v dijaškem domu v Želimljah
(ob pričevanju o svoji življenjski poti in številnih izkušnjah z mladimi bo gostja k mladostni poklicanosti izzvala našo mladino, animatorje in birmance)

v Vidovem domu (učilnica v pritličju); za odrasle:
pričevanje Tatjane Fink, vodje Hospica
(s pričevanjem želi nagovoriti tiste, ki se srečujete z boleznijo, starostjo in izgubo svojih bližnjih)

nad zakristijo (ministrantska soba); za otroke:
pričevanje Damijana Vizjaka
(srečanje in pričevanje o močni volji do življenja kljub njegovi trenutni popolni slepoti bo vsakogar nagovorilo)

v župnišču (podmornica) - molitveni prostor
(med 10.15 in 11.30):
molitev in čaščenje Najsvetejšega

Misijonske goste in pričevanja izbirate po svojih željah.

11.30 skupno kosilo (bogata izbira enolončnic in sladic)

v šotoru na dvorišču Vidovega doma
Vabljeni, da se ob kosilu še bolj spoznamo in povežemo.

Vir: Župnija Šentvid nad Ljubljano
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...