Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar

Križna jama se ob višjih vodostajih sooča z onesnaženjem

16.03.2019, 08:30

Podzemna jezera v Križni jami pri Ložu so ob visokem vodostaju velikokrat onesnažena. Se bo država končno ustrezno lotila tega problema?

Križna jama pri Ložu je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, v njej ni ne električne razsvetljave ne betonskih poti. Zanjo skrbi posebno društvo, vodi ga Gašper Modic. "Križna jama je ena najbolj znanih vodnih turističnih jam na svetu. V njej je 22 jezer, po katerih se je mogoče voziti s čolni," nam je pojasnil. A obiski so omejeni. "Imamo več vrst ogledov. Krajši so primerni tudi za večje skupine, daljši ogledi, dolgi ali štiri ure ali sedem ur, so omejeni zaradi varovanja jame pred obrabo sigastih pregrad ob jezerih."

V zadnjih sto letih je v Križni jami končalo veliko odpadkov, a člani društva njenih ljubiteljev so jo skoraj v celoti očistili. Problem ostaja onesnaženje podzemnih jezer ob višjih vodostajih. Kje tičijo vzroki? "Lahko samo predvidevamo, saj bi za posredne vzroke potrebovali več dokazov, a verjetno je to posledica slabo delujoče oziroma ob nekaterih dnevih celo nedelujoče čistilne naprave na bloški planoti," je prepričan Modic. V društvu so že večkrat opozorili bloško občino, a ta zavrača očitke in zagotavlja, da izvaja preglede. Polemike so stare toliko kot najnovejša čistilna naprava na bloški planoti, to je 12 let. "Delale so se določene meritve, a niso zadostovale. Zakonodaja to dopušča. Treba bi bilo ukrepati višje. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo urediti zakonodajo oziroma tega ne bi smelo dopustiti."

Kljub rednim letnim poročilom, ki jih pripravlja društvo, po besedah Modica konkretnih ukrepov s strani države do zdaj ni bilo. A kot je dodal, se je po zadnjem večjem onesnaženju v začetku februarja, ki so mu posebno težo dali tudi mediji, le začelo premikati. Modic upa, da bo novi minister izpolnil obljube svojega predhodnika in preveril, kaj je mogoče narediti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...