Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović

Križna jama se ob višjih vodostajih sooča z onesnaženjem

16.03.2019, 08:30

Podzemna jezera v Križni jami pri Ložu so ob visokem vodostaju velikokrat onesnažena. Se bo država končno ustrezno lotila tega problema?

Križna jama pri Ložu je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, v njej ni ne električne razsvetljave ne betonskih poti. Zanjo skrbi posebno društvo, vodi ga Gašper Modic. "Križna jama je ena najbolj znanih vodnih turističnih jam na svetu. V njej je 22 jezer, po katerih se je mogoče voziti s čolni," nam je pojasnil. A obiski so omejeni. "Imamo več vrst ogledov. Krajši so primerni tudi za večje skupine, daljši ogledi, dolgi ali štiri ure ali sedem ur, so omejeni zaradi varovanja jame pred obrabo sigastih pregrad ob jezerih."

V zadnjih sto letih je v Križni jami končalo veliko odpadkov, a člani društva njenih ljubiteljev so jo skoraj v celoti očistili. Problem ostaja onesnaženje podzemnih jezer ob višjih vodostajih. Kje tičijo vzroki? "Lahko samo predvidevamo, saj bi za posredne vzroke potrebovali več dokazov, a verjetno je to posledica slabo delujoče oziroma ob nekaterih dnevih celo nedelujoče čistilne naprave na bloški planoti," je prepričan Modic. V društvu so že večkrat opozorili bloško občino, a ta zavrača očitke in zagotavlja, da izvaja preglede. Polemike so stare toliko kot najnovejša čistilna naprava na bloški planoti, to je 12 let. "Delale so se določene meritve, a niso zadostovale. Zakonodaja to dopušča. Treba bi bilo ukrepati višje. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo urediti zakonodajo oziroma tega ne bi smelo dopustiti."

Kljub rednim letnim poročilom, ki jih pripravlja društvo, po besedah Modica konkretnih ukrepov s strani države do zdaj ni bilo. A kot je dodal, se je po zadnjem večjem onesnaženju v začetku februarja, ki so mu posebno težo dali tudi mediji, le začelo premikati. Modic upa, da bo novi minister izpolnil obljube svojega predhodnika in preveril, kaj je mogoče narediti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...