Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Križna jama se ob višjih vodostajih sooča z onesnaženjem

Slovenija | 16.03.2019, 08:30

Podzemna jezera v Križni jami pri Ložu so ob visokem vodostaju velikokrat onesnažena. Se bo država končno ustrezno lotila tega problema?

Križna jama pri Ložu je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, v njej ni ne električne razsvetljave ne betonskih poti. Zanjo skrbi posebno društvo, vodi ga Gašper Modic. "Križna jama je ena najbolj znanih vodnih turističnih jam na svetu. V njej je 22 jezer, po katerih se je mogoče voziti s čolni," nam je pojasnil. A obiski so omejeni. "Imamo več vrst ogledov. Krajši so primerni tudi za večje skupine, daljši ogledi, dolgi ali štiri ure ali sedem ur, so omejeni zaradi varovanja jame pred obrabo sigastih pregrad ob jezerih."

V zadnjih sto letih je v Križni jami končalo veliko odpadkov, a člani društva njenih ljubiteljev so jo skoraj v celoti očistili. Problem ostaja onesnaženje podzemnih jezer ob višjih vodostajih. Kje tičijo vzroki? "Lahko samo predvidevamo, saj bi za posredne vzroke potrebovali več dokazov, a verjetno je to posledica slabo delujoče oziroma ob nekaterih dnevih celo nedelujoče čistilne naprave na bloški planoti," je prepričan Modic. V društvu so že večkrat opozorili bloško občino, a ta zavrača očitke in zagotavlja, da izvaja preglede. Polemike so stare toliko kot najnovejša čistilna naprava na bloški planoti, to je 12 let. "Delale so se določene meritve, a niso zadostovale. Zakonodaja to dopušča. Treba bi bilo ukrepati višje. Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo urediti zakonodajo oziroma tega ne bi smelo dopustiti."

Kljub rednim letnim poročilom, ki jih pripravlja društvo, po besedah Modica konkretnih ukrepov s strani države do zdaj ni bilo. A kot je dodal, se je po zadnjem večjem onesnaženju v začetku februarja, ki so mu posebno težo dali tudi mediji, le začelo premikati. Modic upa, da bo novi minister izpolnil obljube svojega predhodnika in preveril, kaj je mogoče narediti.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...