Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup

V NSi razkrili še enega kandidata za evropskega poslanca, na listi bo tudi Žiga Turk

08.03.2019, 17:21

V NSi so pred kratkim končali ugibanja o tem, kdo bo na vrhu seznama kandidatov za volitve v Evropski parlament. Kot je znano, je nosilka postala Ljudmila Novak. Mediji med tiste, ki bi še lahko sestavljali strankino listo, že dalj časa uvrščajo dr. Žigo Turka. V NSi so zdaj uradno potrdili, da je sprejel njihovo povabilo.

Predsednik NSi Matej Tonin je pojasnil, da želi stranka za volitve v Evropski parlament ponuditi kandidate, ki poznajo Evropsko unijo, se znajdejo v njenih ustanovah in lahko v Bruslju takoj začnejo zastopati interese naše države. Prav zato so se obrnili na dr. Turka. "Želim si, da je dr. Turk izvoljen, saj bo s tem Evropski parlament dobil poslanca, ki si želi ohraniti Evropsko unijo in jo narediti bolj učinkovito."

Dr. Turk je sporočil, da si želi bolj pragmatične Evropske unije, ki se ne bo ukvarjala s stvarmi, ki se jih ne da spremeniti. Če bo izvoljen, se bo zavzemal za varnost v smislu nadzora mej in preprečevanja terorističnih napadov, prav tako je njegova vizija, da Evropska unija ostane območje razvoja znanja in se razvija kot geostrateški igralec, dr. Turk pri delu Evropske unije tudi ne želi več izgovorov, da gre za nedokončan projekt. "Resnično me zanima, koliko volivcev v Sloveniji podpira idejo in vizijo, za katero se v vsem svojem delovanju zavzemam." Zakaj se bo za sedež v Evropskem parlamentu boril na listi NSi? "NSi vnaša v slovenski politični prostor zmernost, konstruktivnost, našli pa so tudi zelo dobro ravnotežje med spoštovanjem tradicionalnih vrednot in podjetnostjo. V svojo politiko pa vključujejo tudi skrb za ljudi in okolje." Dr. Turk bo osmi na seznamu.

V NSi morajo predstaviti še enega kandidata, to bodo storili do konca meseca. Še vedno obstaja tudi možnost sodelovanja s SLS, čeprav po Toninovih besedah ni zelo velika, saj je veliko govora tudi o morebitnem sodelovanju SLS s SDS. Tonin je kljub temu v rednih stikih s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...