Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

V Združenju novinarjev in publicistov zgroženi zaradi napada na Ivana Simiča

08.03.2019, 17:17

Za davčnim svetovalcem Ivanom Simičem je zelo neprijetna izkušnja. V tem tednu ga je v zgodnjih jutranjih urah pred poslovno zgradbo, kjer opravlja svoje delo, pretepel neznanec, ki je nato pobegnil. Simič je napad prijavil policiji, več pozornosti mu ne želi namenjati. Ker je Simič znan po svojih kritičnih stališčih, se vrstijo ugibanja, ali ima incident politično ozadje. V Združenju novinarjev in publicistov so zgroženi.

Simič je nekaj podrobnosti napada razkril prek družbenih omrežij. Sporočil je, da ni utrpel resnejših poškodb, in se zahvalil za vso podporo. Medijem ne želi dajati dodatnih izjav. Kot nam je zaupal v telefonskem pogovoru, želi, da bi policija prijela storilca, a se zaveda, da bo to težko.

Motiv ni jasen, a marsikdo je ob tem incidentu spomnil na Simičevo odzivanje na aktualno dogajanje. "Ivan Simič ni le nekdanji direktor davčne uprave in nekdanji predsednik domače nogometne zveze, ampak tudi publicist, torej javno angažirana oseba, ki je v svojih izjavah in nastopih kritična tudi do aktualne oblasti," je opozoril predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič. Ne more se znebiti občutka, da ni šlo za naključno nasilje. "Zelo verjetno je bil napad ciljan. Povsem upravičeno lahko sklepamo o političnem ozadju. To je problematično."

Odgovornost za ozračje, kakršnemu smo priča, po besedah dr. Tomšiča nosijo organi pregona v naši državi. "Spomnimo se, kako se je razpletla zgodba novinarja Mira Petka, ko ni prišlo do sodnega zaključka. Prav tako grožnje nekaterim ostalim novinarjem niso dosegle nekega sodnega epiloga. Ustvarja se klima, v kateri novinarji in ostale javne osebnosti, ki so kritični do oblasti, postajajo odprta tarča tudi za fizične napade." V Združenju novinarjev in publicistov tako z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se pomikamo v polje avtoritarne družbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...