Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Združenju novinarjev in publicistov zgroženi zaradi napada na Ivana Simiča

Slovenija | 08.03.2019, 17:17

Za davčnim svetovalcem Ivanom Simičem je zelo neprijetna izkušnja. V tem tednu ga je v zgodnjih jutranjih urah pred poslovno zgradbo, kjer opravlja svoje delo, pretepel neznanec, ki je nato pobegnil. Simič je napad prijavil policiji, več pozornosti mu ne želi namenjati. Ker je Simič znan po svojih kritičnih stališčih, se vrstijo ugibanja, ali ima incident politično ozadje. V Združenju novinarjev in publicistov so zgroženi.

Simič je nekaj podrobnosti napada razkril prek družbenih omrežij. Sporočil je, da ni utrpel resnejših poškodb, in se zahvalil za vso podporo. Medijem ne želi dajati dodatnih izjav. Kot nam je zaupal v telefonskem pogovoru, želi, da bi policija prijela storilca, a se zaveda, da bo to težko.

Motiv ni jasen, a marsikdo je ob tem incidentu spomnil na Simičevo odzivanje na aktualno dogajanje. "Ivan Simič ni le nekdanji direktor davčne uprave in nekdanji predsednik domače nogometne zveze, ampak tudi publicist, torej javno angažirana oseba, ki je v svojih izjavah in nastopih kritična tudi do aktualne oblasti," je opozoril predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič. Ne more se znebiti občutka, da ni šlo za naključno nasilje. "Zelo verjetno je bil napad ciljan. Povsem upravičeno lahko sklepamo o političnem ozadju. To je problematično."

Odgovornost za ozračje, kakršnemu smo priča, po besedah dr. Tomšiča nosijo organi pregona v naši državi. "Spomnimo se, kako se je razpletla zgodba novinarja Mira Petka, ko ni prišlo do sodnega zaključka. Prav tako grožnje nekaterim ostalim novinarjem niso dosegle nekega sodnega epiloga. Ustvarja se klima, v kateri novinarji in ostale javne osebnosti, ki so kritični do oblasti, postajajo odprta tarča tudi za fizične napade." V Združenju novinarjev in publicistov tako z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se pomikamo v polje avtoritarne družbe.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.