Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Alen Salihović

V Združenju novinarjev in publicistov zgroženi zaradi napada na Ivana Simiča

08.03.2019, 17:17

Za davčnim svetovalcem Ivanom Simičem je zelo neprijetna izkušnja. V tem tednu ga je v zgodnjih jutranjih urah pred poslovno zgradbo, kjer opravlja svoje delo, pretepel neznanec, ki je nato pobegnil. Simič je napad prijavil policiji, več pozornosti mu ne želi namenjati. Ker je Simič znan po svojih kritičnih stališčih, se vrstijo ugibanja, ali ima incident politično ozadje. V Združenju novinarjev in publicistov so zgroženi.

Simič je nekaj podrobnosti napada razkril prek družbenih omrežij. Sporočil je, da ni utrpel resnejših poškodb, in se zahvalil za vso podporo. Medijem ne želi dajati dodatnih izjav. Kot nam je zaupal v telefonskem pogovoru, želi, da bi policija prijela storilca, a se zaveda, da bo to težko.

Motiv ni jasen, a marsikdo je ob tem incidentu spomnil na Simičevo odzivanje na aktualno dogajanje. "Ivan Simič ni le nekdanji direktor davčne uprave in nekdanji predsednik domače nogometne zveze, ampak tudi publicist, torej javno angažirana oseba, ki je v svojih izjavah in nastopih kritična tudi do aktualne oblasti," je opozoril predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič. Ne more se znebiti občutka, da ni šlo za naključno nasilje. "Zelo verjetno je bil napad ciljan. Povsem upravičeno lahko sklepamo o političnem ozadju. To je problematično."

Odgovornost za ozračje, kakršnemu smo priča, po besedah dr. Tomšiča nosijo organi pregona v naši državi. "Spomnimo se, kako se je razpletla zgodba novinarja Mira Petka, ko ni prišlo do sodnega zaključka. Prav tako grožnje nekaterim ostalim novinarjem niso dosegle nekega sodnega epiloga. Ustvarja se klima, v kateri novinarji in ostale javne osebnosti, ki so kritični do oblasti, postajajo odprta tarča tudi za fizične napade." V Združenju novinarjev in publicistov tako z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se pomikamo v polje avtoritarne družbe.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...