Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marcel Krek

V Združenju novinarjev in publicistov zgroženi zaradi napada na Ivana Simiča

08.03.2019, 17:17

Za davčnim svetovalcem Ivanom Simičem je zelo neprijetna izkušnja. V tem tednu ga je v zgodnjih jutranjih urah pred poslovno zgradbo, kjer opravlja svoje delo, pretepel neznanec, ki je nato pobegnil. Simič je napad prijavil policiji, več pozornosti mu ne želi namenjati. Ker je Simič znan po svojih kritičnih stališčih, se vrstijo ugibanja, ali ima incident politično ozadje. V Združenju novinarjev in publicistov so zgroženi.

Simič je nekaj podrobnosti napada razkril prek družbenih omrežij. Sporočil je, da ni utrpel resnejših poškodb, in se zahvalil za vso podporo. Medijem ne želi dajati dodatnih izjav. Kot nam je zaupal v telefonskem pogovoru, želi, da bi policija prijela storilca, a se zaveda, da bo to težko.

Motiv ni jasen, a marsikdo je ob tem incidentu spomnil na Simičevo odzivanje na aktualno dogajanje. "Ivan Simič ni le nekdanji direktor davčne uprave in nekdanji predsednik domače nogometne zveze, ampak tudi publicist, torej javno angažirana oseba, ki je v svojih izjavah in nastopih kritična tudi do aktualne oblasti," je opozoril predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič. Ne more se znebiti občutka, da ni šlo za naključno nasilje. "Zelo verjetno je bil napad ciljan. Povsem upravičeno lahko sklepamo o političnem ozadju. To je problematično."

Odgovornost za ozračje, kakršnemu smo priča, po besedah dr. Tomšiča nosijo organi pregona v naši državi. "Spomnimo se, kako se je razpletla zgodba novinarja Mira Petka, ko ni prišlo do sodnega zaključka. Prav tako grožnje nekaterim ostalim novinarjem niso dosegle nekega sodnega epiloga. Ustvarja se klima, v kateri novinarji in ostale javne osebnosti, ki so kritični do oblasti, postajajo odprta tarča tudi za fizične napade." V Združenju novinarjev in publicistov tako z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se pomikamo v polje avtoritarne družbe.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...

Škof Andrej Saje (photo: SŠK) Škof Andrej Saje (photo: SŠK)

Prihajajo napadi na škofa Sajeta iz Cerkve?

Prejšnji konec tedna je odmevala novica, ki sta jo sprožila časnika Delo in Slovenske novice, da poteka preiskava zoper novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja ...