Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

AVDIO: Nadškof Stres: Idej, ki spodkopavajo demokracijo, demokracija ne more trpeti!

05.03.2019, 10:02

Država mora ščititi svobodo izražanja. Tako je opozoril nadškof Anton Stres v luči zadnjih dogodkov omejevanja svobode vesti in izražanja. Pri tem je spomnil na primera Tadeja Strehovca ter zavoda Živim. Slednjim je Mestni potniški promet v Ljubljani prekinil pogodbo o objavi oglasa v podporo nerojenemu življenju. Kot predsednik Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, je nadškof Stres dejal, da oba primera predstavljata grobo omejevanje svobode izražanja ter svobode mišljenja in vesti.

Primera »Strehovec« in »Zavod Živim« po prepričanju komisije resno ogrožata temelje demokracije. »To so naši temelji, ki jih danes še naprej zagovarjamo in to kar pričakujemo je vsaj to, da lahko o teh stvareh neovirano, brez administrativnih posegov poti temu, govorimo, oznanjamo in na ta način prispevamo, da ljudje razmišljajo o teh vrednotah, o teh stvareh in se potem tudi glede njih lahko svobodno, z argumenti »za« in »proti« odločajo,« je povedal doktor Stres. O tem, zakaj je pomembna takšna izjava danes, dodaja, da je »bila ta izjava potrebna že dlje časa. Še vedno imamo opravka z ostanki nedemokratične miselnosti in tudi prakse, ki smo jo podedovali v dolgih desetletjih komunistične diktature, ki se zelo počasi, ali pa sploh ne umika iz našega vsakdanjega življenja«.

V izjavi lahko preberemo še, da v današnji družbi ni mesta za nikakršno uradno ideologijo, ki bi jo promovirala država po svojih vzgojno-izobraževalnih institucijah in javnih glasilih, ki jih nadzoruje in usmerja vladajoča politična skupina. Edina »ideologija«, ki pa to ni v slabšalnem pomenu, je ideja človekovih pravic kot temelja sodobne demokratične in svobodne družbe, je povedal nadškof Stres. »Stojim na stališču, da ideje ali pa nazori, ki spodkopavajo demokracijo, torej, ki demokracijo zlorabljajo za to, da širijo ideje s katerimi bodo demokracijo uničili, to pa seveda demokracija ne more trpeti, oziroma ne more biti strpna do tistih, ki strpnost naravnost in direktno ogrožajo.«

Lastnike, urednike in novinarje javnih glasil in spletnih strani so še pozvali, da si prizadevajo za primerno izražanje. Pozivajo tudi vse, ki se oglašajo na družbenih medijih in drugje na internetu, da skrbijo za omikan govor.

Preberite izjavo Komisije pravičnost in mir pri SŠK.

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...