Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Papež: Bog z nami potrpi in nam ponuja možnosti sprememb

24.03.2019, 14:05

V sončnem rimskem dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova zbrala pisana množica romarjev z raznih koncev sveta. Opoldne jim je papež Frančišek spregovoril z okna apostolske palače in jih seznanil z včerajšnjo beatifikacijo 37-letnega mučenca zdravnika, družinskega očeta Mariana Mellerat i Soldevila, ki je s svojim življenjem pričeval o resnični ljubezni in odpuščanju. Nato je sveti oče vsem prisotnim naznanil, da bo na jutrišnji praznik Gospodovega oznanjenja Mariji poromal v njeno hišico v Loretu, kjer bo podpisal apostolsko spodbudo namenjeno mladim. Hkrati je prosil za molitev, da bi Marijin »Da!« ob angelovem oznanjenju, postal »Da!« tudi mnogih med nami.

Vsebino opoldanskega nagovora je papež Frančišek naslonil na evangeljski odlomek tretje postne nedelje, ki v priliki o nerodovitni smokvi (Lk 13,1-9) govori o Božjem usmiljenju in našem poboljšanju. Gospodar smokve v priliki predstavlja Boga Očeta, vinogradnik Jezusa, smokva pa ravnodušnost in brezbrižnost človeštva. »Nerodovitna smokva je podoba človeka, ki živi zase, sit in miren, zadovoljen v svojem udobju, nesposoben opaziti bližnje in se prisrčno zanimati za ljudi, ki so ob njem in doživljajo trpljenje, revščino in pomanjkanje.«

Nasprotna tej drži egoizma in duhovne sterilnosti pa je drža vinogradnika, ki želi smokvi dati še leto dni možnosti, da bi ob dodatni negi obrodila sad. Papež Frančišek je ob tem očetovsko opozoril, da nihče med nami tudi ne ve, če bo še učakal več kot leto dni in da torej s spreobrnjenjem ni kaj odlašati. Nadaljeval je: »Kljub nerodovitnosti, ki je včasih prisotna v našem življenju, Bog z nami potrpi in nam ponuja možnosti sprememb in napredovanja na poti dobrega. Vendar pa zaprošeni in sprejeti odlog podarjen v pričakovanju, da bo drevo vendarle obrodilo sad, govori tudi naj s spreobrnjenjem ne odlašamo.«

V postnem času nas Gospod prav vse vabi k spreobrnjenju, je dejal. Ta klic mora vsakdo jemati osebno tako, da v svojem načinu razmišljanja, delovanja in v svojih odnosih do bližnjih nekaj popravi. Hkrati pa moramo – po papeževih besedah - posnemati Božje potrpljenje, ki vsakemu zaupa, da se bo zmogel znova dvigniti in nadaljevati pot. Bog je namreč Oče, ki ne ugaša šibkega plamena, temveč spremlja in neguje slabotnega, da bi se okrepil in dal skupnosti svoj delež ljubezni.

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo, naj nam Božja Mati Marija pomaga te dneve priprave na Veliko noč živeti kot čas duhovne prenove in zaupne odprtosti za Božjo milost in njegovo usmiljenje.

V letu 2018 je bilo umorjenih 40 misijonarjev

Papež je spomnil še, da danes obhajamo dan spomina na misijonarje mučence. V letu 2018 so številni škofje, duhovniki, redovnice in verni laiki doživljali nasilje po vsem svetu. Ob tem je bilo umorjenih 40 misijonarjev, skoraj dvakrat več kot leto prej. Vsa Cerkev se je po papeževih besedah dolžna v hvaležnosti spominjati te sodobne kalvarije preganjanih ali umorjenih zaradi njihove vere v Jezusa teh bratov in sester. To je tudi spodbuda, naj pogumno pričujemo o svoji veri in zaupanju v Njega, ki je na križu sovraštvo in nasilje s svojo ljubeznijo za vedno premagal, je dejal sveti oče.

K prej napisanemu besedilu je papež Frančišek dodal še povabilo k molitvi za številne žrtve zadnjih nečloveških atentatov v Nigeriji in Maliju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...