Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Mojca Širok in dr. Igor Bahovec (foto: ARO)
Mojca Širok in dr. Igor Bahovec

Nihče več se ne sramuje na glas kritizirati papeža

13.03.2019, 05:00 Marta Jerebič

Pred šestimi leti je na osrednji balkon vatikanske bazilike stopil papež, ki je ljudi pozdravil z ’Dober večer’. V teh letih so ga za svojega vzele tako desne kot leve politične in družbene skupine. Naraslo pa je tudi število njegovih nasprotnikov.

V zadnjih šestih letih se je zelo spremenila javna podoba Cerkve. »Največja novost ob izvolitvi papeža Frančiška danes še vedno velja – svežina, toplina, odprtost, dostopnost,« je za oddajo Pogovor o ... dejala novinarka in voditeljica Mojca Širok.

Se je pa v teh šestih letih nabralo tudi veliko nasprotnikov papeža Frančiška. »Ta papež bo gotovo imel težave še naprej in še hujše od tistega dela Cerkve, ki mu gre za lastne koristi, ne pa za odrešenje,« pravi sociolog dr. Igor Bahovec.

Mojca Širok ob tem ugotavlja, kako se nihče več ne sramuje na glas kritizirati papeža. »Frančišek je tretji papež, ki sem ga profesionalno pokrivala kot dopisnica RTV Slovenije iz Vatikana, in jaz česa takega še nisem doživela ne pri Janezu Pavlu II. ne pri Benediktu, za katerega vemo, da je imel veliko nasprotnikov in da so mu bili tudi mediji nenaklonjeni. Pri Frančišku tako rekoč iz samega vrha Cerkve kardinali, najvišji predstavniki Cerkve ne odlašajo, ko ga želijo kritizirati. In to počnejo zelo ostro in zelo javno.«

Če bi se njegovi nasprotniki, tradicionalisti, zares zavzemali za tradicijo, bi bili spoštljivi do papeža, je poudaril dr. Bahovec. »Oni so pa radikalno postmoderni in kar komurkoli pride na misel, pove direktno. Do tega, kar zagovarjajo, nimajo koherentnega stališča. In zakaj so močni? Njihov glavni problem ni samo verski, ampak ta, da v Cerkvi in družbi izgubijo privilegije, ki jih je imela Cerkev nekaj časa.«

A kot dodaja Mojca Širok, je Frančišek je spremenil slog, podobo, način, pristop. Ne pa vsebine same.

»Motor tega papeža je, da mu gre za odrešenje. Zato so se mnogi zunaj Cerkve spet srečali s Kristusom, imajo pa obilo težav s Cerkvijo kot institucijo,« pa pravi dr. Bahovec.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.