Alen SalihovićAlen Salihović

Šulinova čaka odgovor Bruslja o neuporabi slovenščine v obvestilih o prekrških

Slovenija | 09.03.2019, 00:30

Več naših državljanov je v zadnjem času prejelo pisno obvestilo o prekršku, storjenemu ali v Italiji ali v Avstriji, tuji organi, ki so ga poslali, pri tem niso uporabili slovenskega jezika. To ni skladno z zakonodajo Evropske unije, na kar je Bruselj pred kratkim opozorila evropska poslanka Patricija Šulin. Odgovor Evropske komisije še čaka, posredovala naj bi ji ga v kratkem.

Direktiva Evropske unije o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu, določa, da morajo tuji organi v pisnih obvestilih o prekrških uporabiti jezik države registracije ali enega od njenih uradnih jezikov. "Če Slovenec z vozilom, ki je registrirano v Sloveniji, naredi prekršek v Italiji ali v Avstriji oziroma katerikoli članici Evropske unije, mora organ te države v obvestilu poleg svojega uradnega jezika, na primer italijanščine ali nemščine, uporabiti tudi slovenščino," pojasnjuje Šulinova.

A vse kaže, da se tako Italija kot tudi Avstrija tega ne držita. Kar nekaj Slovencev se je zato obrnilo na Šulinovo, ta je pisala v Bruselj. "Evropsko komisijo sem tako opozorila na to kot tudi od nje zahtevala pojasnilo, kako nadzoruje izvajanje te direktive, konkretno v Italiji in Avstriji, ter kaj bo naredila."

Vprašanje Šulinove Evropski komisiji so podprli tudi vsi ostali poslanci v Evropskem parlamentu, ki prihajajo iz Slovenije. "Gre za prednostno vprašanje Evropski komisiji, ta ima tri tedne časa za odziv." Šulinova bi morala odgovor prejeti v prvi polovici marca.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...