Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Nagovor kardinala Reinharda Marxa (foto: Vatican News)
Nagovor kardinala Reinharda Marxa

ZLORABE 3. DAN: Prekinimo kulturo molka!

23.02.2019, 12:22 Marjana Debevec

Tema današnjega dneva vatikanskega zasedanja o zaščiti mladoletnih je transparentnost. Dopoldne sta zbrane nagovorila s. Veronica Openibo iz družbe Deteta Jezusa in nemški kardinal Reinhard Marx.

Spolne zlorabe so zamajale verodostojnost Cerkve, saj bi transparentnost morala biti njena značilnost, je zatrdila s. Veronica Openibo. Po njenih besedah se ne smemo osredotočati na strah ali sram, ampak na poslanstvo Cerkve, ki je služiti v celovitosti in pravičnosti. Ko je razmišljala o vseh zlorabljenih otrocih in molku Cerkve ob tem, je točila grenke solze. »Priznati moramo, da so naša mlačnost, hinavščina in želja po všečnosti pripeljale do te sramotne in pohujšljive točke. Ustavimo se in molimo: ’Gospod, usmili se nas’«, je dejal s. Veronica. Razlog je iskala v zlorabi denarja, moči, klerikalizmu in zapostavljanju žensk, kot tudi laikov nasploh in tega, da so se odgovorni bali odziva medijev.

»Ne skrivajmo več takšnih dejanj zaradi strahu, da se bomo zmotili. Preveč pogosto bi radi imeli mir, dokler se nevihta ne poleže. Ta nevihta ne bo minila. Na kocki je verodostojnost Cerkve,«, je bila odločna s. Veronica, ki je delovala na raznih koncih sveta in je v razmišljanje vpletla tudi svoje izkušnje. S tem problemom se je treba soočiti in pomagati žrtvam do ozdravljenja ter oblikovati bolj učinkovite postopke za odkrivanje zlorab.

S. Veronica Openibo
S. Veronica Openibo © Vatican News

Dotaknila se je tudi drugih bolečih tem, kot so prostitucija in trgovina z ljudmi ter poudarila, da bi morali katoličani vplivati tudi na filmsko industrijo ter ljudi, še posebej v bogoslovjih, vzgajati na področju spolnosti in medčloveških odnosov. Bodočih duhovnikov ne smemo vzgajati kot da so nekaj več, je zatrdila.

Papežu se je zahvalila, ker je bil sposoben spremeniti svoje mnenje, kot se je to zgodilo v primeru čilskih škofov, se opravičiti in delovati. Tako je postal vzor za vse nas. Zaželela je tudi, da bi se ob sklepu te konference odločno zavzeli za prekinitev kulture molka, da bi v Cerkev prodrlo več luči.

Műnchenski nadškof kardinal Reinhard Marx pa se je osredotočil na upravne postopke, ki morajo postati transparentni, sicer vodijo do zlorabe moči in prikrijejo spolne zlorabe. Po njegovih besedah je bilo kar nekaj dokumentov o zlorabah uničenih, nekaj jih pa sploh ni bilo napisanih.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...