Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Nagovor kardinala Reinharda Marxa (foto: Vatican News)
Nagovor kardinala Reinharda Marxa

ZLORABE 3. DAN: Prekinimo kulturo molka!

23.02.2019, 12:22 Marjana Debevec

Tema današnjega dneva vatikanskega zasedanja o zaščiti mladoletnih je transparentnost. Dopoldne sta zbrane nagovorila s. Veronica Openibo iz družbe Deteta Jezusa in nemški kardinal Reinhard Marx.

Spolne zlorabe so zamajale verodostojnost Cerkve, saj bi transparentnost morala biti njena značilnost, je zatrdila s. Veronica Openibo. Po njenih besedah se ne smemo osredotočati na strah ali sram, ampak na poslanstvo Cerkve, ki je služiti v celovitosti in pravičnosti. Ko je razmišljala o vseh zlorabljenih otrocih in molku Cerkve ob tem, je točila grenke solze. »Priznati moramo, da so naša mlačnost, hinavščina in želja po všečnosti pripeljale do te sramotne in pohujšljive točke. Ustavimo se in molimo: ’Gospod, usmili se nas’«, je dejal s. Veronica. Razlog je iskala v zlorabi denarja, moči, klerikalizmu in zapostavljanju žensk, kot tudi laikov nasploh in tega, da so se odgovorni bali odziva medijev.

»Ne skrivajmo več takšnih dejanj zaradi strahu, da se bomo zmotili. Preveč pogosto bi radi imeli mir, dokler se nevihta ne poleže. Ta nevihta ne bo minila. Na kocki je verodostojnost Cerkve,«, je bila odločna s. Veronica, ki je delovala na raznih koncih sveta in je v razmišljanje vpletla tudi svoje izkušnje. S tem problemom se je treba soočiti in pomagati žrtvam do ozdravljenja ter oblikovati bolj učinkovite postopke za odkrivanje zlorab.

S. Veronica Openibo
S. Veronica Openibo © Vatican News

Dotaknila se je tudi drugih bolečih tem, kot so prostitucija in trgovina z ljudmi ter poudarila, da bi morali katoličani vplivati tudi na filmsko industrijo ter ljudi, še posebej v bogoslovjih, vzgajati na področju spolnosti in medčloveških odnosov. Bodočih duhovnikov ne smemo vzgajati kot da so nekaj več, je zatrdila.

Papežu se je zahvalila, ker je bil sposoben spremeniti svoje mnenje, kot se je to zgodilo v primeru čilskih škofov, se opravičiti in delovati. Tako je postal vzor za vse nas. Zaželela je tudi, da bi se ob sklepu te konference odločno zavzeli za prekinitev kulture molka, da bi v Cerkev prodrlo več luči.

Műnchenski nadškof kardinal Reinhard Marx pa se je osredotočil na upravne postopke, ki morajo postati transparentni, sicer vodijo do zlorabe moči in prikrijejo spolne zlorabe. Po njegovih besedah je bilo kar nekaj dokumentov o zlorabah uničenih, nekaj jih pa sploh ni bilo napisanih.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...